Naailes volgen is een goede manier om te beginnen. Of je dit natuurlijk ook pas na een tijdje zelf experimenteren volgen, of zelfs niet. Maar nu de vakantie bezig is kan je even op je gemakje bekijken waar je naailes wilt gaan volgen. Op sommige plaatsen kan je je al inschrijven op andere pas vanaf augustus, maar informeren kan je nu al.

Naailes volgen

Hier vind je een aantal opties.

!Let op, dit bericht wordt niet geüpdatet. Mogelijks bestaan een aantal opties niet meer.

Je kan verschillende naaicursussen volgen via Syntra. Dit zijn echt opleidingen waar je een getuigschrift voor krijgt. Enkele cursussen die ze aanbieden zijn: naaister, dameskledingmaker, herenkledingmaker, Haute Couture. Er zijn er nog. Voor de data moet je gaan kijken op de site van Syntra in jouw buurt. De cursussen duren meestal 1 of 2 jaar 1 keer per week. Dit is meestal op een doordeweekse avond of op zaterdag voor- of namiddag. De prijzen verschillen ook per centra. Op www.syntra.be kun je bij “opleiding zoeken” mode, naaien, kleding ingeven als trefwoord. Dan zie je alle opleidingen die er zijn over heel Vlaanderen en Brussel die Syntra organiseert. Bij Syntra kan je met opleidingscheques tot de helft van sommige cursussen betalen. Dit wil zeggen dat je zelf maar de helft moet betalen en dat de andere helft door de overheid betaald wordt.

Lees hier een leuk interview met een docente van Syntra. Dan weet je al wat je kan verwachten.

De sites van Syntra zijn:

Ik heb naailes gevolgd bij de KAV. Op www.kav.be heb je een overzicht van de activiteiten. Hierbij staat ‘buitengewone activiteiten’. Daarbij heb ik de naailessen gevonden. Op dit moment staat er daar niets van in. Ik vermoed dat dit is omdat hun naailessen altijd in september beginnen. Voor meer informatie kan je altijd klikken op ‘contact’ en dan kiezen voor je regionaal secretariaat. UIt mijn eigen ervaring kreeg ik binnen de 2 werkdagen reactie op mijn vragen. De cursussen hebben een verschillende prijs als je wel of geen lid bent van de KAV. Ik heb met toen lid gemaakt omdat het met het lidgeld te betalen nog steeds goedkoper uit kwam. De 2 lessen die ik geweest ben waren heel leuk. Je moet geen schrik hebben om daar les te gaan volgen als jong meisje. Ik was 20 toen ik daar les volgde, de meeste waren een heel stuk ouder dan mij maar dat maakt het zeker niet minder leuke. Alleen over onderwerpen zoals kinderen en kleinkinderen was het moeilijk om over mee te praten. De KAV is een vereniging voor vrouwen, deze cursus is dus enkel toegankelijk voor vrouwen.

! KAV is ondertussen veranderd naar Femma. Hier kan je hun website vinden.

Een derde mogelijkheid om een naaicursus te volgen is een cursus die via de gemeente is ingericht. Deze informatie vind je meestal in het boekje of de site van je gemeente. Of in het gemeenschapscentrum van je gemeente kan je informatie vragen. In mijn gemeente hangen affiches uit met informatie over de cursussen die dat semester plaats vinden. Als er geen cursus in je gemeente is kan je altijd een brief sturen om interesse te tonen in een naaicursus. Wie weet staat het volgend jaar op het programma. Als ze niet weten dat er interesse is gaan ze het ook niet organiseren. Je mening laten horen is belangrijk. Als jullie met enkele zijn die dat willen volgen zou ik ieder appart een brief schrijven. Ik denk dat ze in een brief er snel over lezen als jullie zeggen ‘we zijn met 5′ terwijl als ze 5 brieven krijgen komt dat beter over. Dan ligt er een stapel in de plaats van 1 brief, met een stapel zullen ze sneller iets doen denk ik.

Het CVO (centrum voor volwassenen onderwijs) en SCVO (secundair centrum voor volwassenen onderwijs) heeft vaak ook naailessen. Het nadeel is hier dat het vaak een module is die 4 jaar duurt. In sommige (S)CVO’s heb je ook apparte modules, bijvoorbeeld: basis, project rok, project pantalon,.. Hier krijg je een getuigschrift of een diploma van afhankelijk van wat je juist volgt. Er is geen verzamelsite van de cursussen die georganiseert worden door (S)CVO’s, dit is heel spijtig en dit maakt het moeilijk om concrete info te vinden. Als je iets bij een CVO wilt volgen kun je best op google CVO, gemeente regio of provincie, naailes, intikken. Er zijn te veel sites om ze allemaal op te zoeken. Ik denk dat ik dan enkele dagen verder zit eerdat ik ze allemaal gevonden heb. Daarom raad ik google aan voor CVO.

Vergeet ook niet je buurvrouw die goed kan naaien eens te vragen of ze jou de kneepjes van het vak wilt leren of de lokale versteller. Vragen kost niets!

Voor andere lokale naailessen zou ik de naam van je gemeente en naailes, kleding maken of iets gelijkaardigs eens googlen. Zo kan je ook nog andere naailessen vinden.

Nog een mogelijkheid is een thuiscursus naaien. Via NHA kan je dit doen. Ik heb begrepen dat je een kledingstuk maakt. Dit is volgens een bepaalde volgorde van moeilijkheid. Dan stuur je dit op en de lesgever stuurt dit terug met opmerkingen die je dan moet verbeteren. Als je hierop slaagt krijg je officieel getuigschrift. Ook hier kan je tot 50% van het curusgeld betalen met opleidingscheques van de Vlaamse overheid. Als nog geen naaimachine hebt, bij NHA hebben ze regelmatig acties dat je een naaimachine voor ongeveer 49 kan kopen wanneer je de cursus ‘kleding maken en ontwerpen’ volgt. Voor meet informatie kan je terecht op www.nha.be.

Als laatste ga ik het hebben over de site modemakendoejezo.nl. Hier kan je voor €59,4 per jaar onbeperktfilmpjes kijken over kleding maken. Ik ben hier niet bij aangemeld dus ik weet niet of ze een ‘beginners parcour’ hebben. Er staat een voorbeeld filmpjes op hun site.

x

Lelie

6 comments on “naailes volgen”

 1. Naaisalon in Neerijse!!
  Is je rok iets te lang? Wil je een kussen maken voor je zithoek?
  Of wil je iets creatiefs naaien, maar heb je het nog niet aangedurfd?
  Wij zoeken het samen uit en leren het je aan.
  Data: 16/1, 30/1, 13/2, 27/2, 6/3 en 11/3 telkens van 19u tot 21u30
  Plaats: in Zaal Ten Weyngaerd, Donkerstraat 1, in Neerijse
  Breng alvast mee: je naaimachien, ideeën, stofjes, verstelwerkjes….
  Gratis voor KVLV-leden en 5€ per avond voor niet-leden.
  Doe je mee?

 2. Hoi Lelie

  Alvast bedankt voor alle informatie! Ik heb alle sites eens nagekeken die je hierboven vernoemd hebt. Er zitten ontzettend veel leuke cursussen tussen maar geen enkele op vrijdagavond of zaterdag.
  Graag had ik een cursus naaien gevolgd in het weekend omdat ik in de week al andere activiteiten heb.
  Enig idee waar ik dat zou kunnen vinden?

  Groetjes
  Sarah

  • Bij de kav misschien? Je kan altijd eens mailen voor info naar kav zelf, bij syntra ab is het in antwerpen op zaterdag, maar je kan je op de wachtlijst zetten (ze zit vol) want er komt nog een instap proef voor mensen die direct in het tweede willen starten, misschien is dat een tip? In welke buurt zoek je iets? En ik herken het probleem maar al te goed 🙂

   Misschien kan vind je een online naaicursus leuk? Die kan je volgen wanneer je zelf tijd hebt. Sommige bieden ook diensten aan als je vragen hebt.

  • Bedankt! En jep er is veel tijd in gekropen, maar ik probeer ook zo wat info hierop te zetten die ik moeilijk vond toen ik begon met naaien, al is dat soms moeilijk om te herinneren na enkele jaren :). Maar suggesties zijn altijd welkom 🙂

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)