Vandaag is het internationale vrouwendag, een dag die niet onopgemerkt voorbij mag gaan.Of het woord ‘gelukkige’ hier op zijn plaats is, is de vraag.

Een clip met enkele cijfers en feiten:

Ook in ons eigen land zijn vrouwen en mannen nog niet gelijk. Zo voeren meisjes gemiddeld ruime een uur meer huishoudelijke taken dan de jongens van dezelfde leeftijd en hebben die jongens ruim 3.5 uur meer vrije tijd per week. (bron) Dit is het gevolg van generaties lang stereotype opvoeding. Dankzij versterking door bijvoorbeeld stereotype boeken te gebruiken in de scholen worden hier zeer weinig vragen bij gesteld (en worden meisjes die aankaarten dat ze meer moeten helpen dan hun broer  vaak afgeschilderd als een opstandige puber).

In Zwitserland kunnen pas sinds 1990 de vrouwen in alle kantons stemmen (bron) Hoewel er sinds 1971 stemrecht was op federaal gebied vonden de mannen van dat katon het niet nodig dat vrouwen konden stemmen. In 1990 heeft de grondwet een wijziging op dat het woord “burgers” zowel op mannen als vrouwen slaat zodat op die manier de vrouwen wel stemrecht verkregen in dat kanton. Dit even om te duiden hoe recent het gevecht om het vrouwenstemrecht in onze achtertuin nog gevoerd is. In België hebben vrouwen nog geen eeuw recht om te stemmen.

In België heeft 1 op 5 vrouwen tijdens haar leven te maken met partnergeweld (seksueel, fysiek, psychologisch, stalking,…). (bron) De vraag is dan of dit een realistisch cijfer is want veel misbruik wordt nooit aangegeven omdat vrouwen zich ervoor schamen of denken dat hun eigen schuld is. Zo las ik vandaag nog een artikel op hln (ok niet de meeste kwaliteitsvolle nieuwssite maar toch) een artikel over een meisje dat erg zwaar was toegetakeld door haar vriend. Een reactie van een man daarop was, iets in de aard van dat geweld vrouwen aantrekt en dat het dan maar haar eigen schuld was. een andere man zei dat ze maar niet overspelig had moeten zijn terwijl in artikel daar geen enkele verwijzing over te vinden was. Als je nog reacties wilt lezen, klik hier.

Ook in ons land verdient een vrouw bruto 23 procent minder dan een man (berekend op het loon van 2008). 25 maart is het weer equal pay day. Meer cijfers en info vind je hier. Equal pay day, een goed initatief zullen velen zeggen maar ik vind het schandalig dat anno 2011 zoiets nog bestaat en dat vrouwen nog steeds hun recht moeten afdwingen om hetzelfde loon te krijgen voor hetzelfde werk.

clip gemaakt voor equal pay day:

Interessante documentaire zien? Ik raad code of gender aan. Dat gaat over hoe stereotypen bevestigd en versterkt worden door de media.

Ik zou nog even kunnen doorgaan, maar toch een gelukkige vrouwendag! Ga voor wat je wilt gaan en laat je door niemand afremmen!

Om af te sluiten een liedje van een sterke vrouw:

-xxx-

Lelie

4 comments on “Gelukkige internationale vrouwendag!!!”

  1. Ik zet Codes of gender op mijn to-see lijstje.

    Je haalt hier alleen nog maar Europa aan, maar buiten Europa is de toestand nog erger. Ik hoorde gisteren cijfers op de radio, over bezit, inkomsten etc. van de vrouw wereldwijd. Die waren behoorlijk shockerend. En dat was dan nog maar het topje van de ijsberg.

    • Dat is waar, veel mensen (ook vrouwen) in onze samenleving denken dat de ongelijkheid iets is wat hier niet of maar zeer weinig nog voorkomt, terwijl dat absoluut niet het geval is. Daarmee dat ik cijfers van dichterbij gehaald heb om te laten zien dat het niet zo een “ver van mijn bed show” is als velen denken. Vandaar mijn keuze, ik heb zelf in januari dat feit over het vrouwenstemrecht in zwitserland vernomen en ik was toen behoorlijk geshockeerd. Ik heb mij toen laten vertellen, ik weet niet of het waar is, dat ze in dat kanton nog steeds stemde per opsteking van geweer, en vrouwen hebben geen geweer dus “hoe kunnen ze dan stemmen?”. Ik weet niet of ik er veel van moet geloven, maar je hoort de vreemdste manieren waarop vrouwen gediscrimineerd worden dus wie weet is het wel waar. Maar na een beetje googlen heb ik er niets over terug gevonden.

  2. Het cijfermateriaal is inderdaad schokkend. Puur wettelijk gezien zijn mannen en vrouwen gelijk (in West-Europa dan toch). Jammer genoeg is het maken van wetten nog altijd veel gemakkelijker dan de mentaliteit van mensen veranderen…

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)