Het plan was eigenlijk om stof te kleuren met thee en koffie. Maar koffie had ik niet liggen en toen zei mijn vriend “ik heb iets veel beters liggen ” en dat was dan bister. “Bister is een geelbruin kleurpigment vervaardigd uit het roet en teer van verbrand hout of schellak of de gemalen bast van walnoten en Arabische gom. Bister komt uit het Frans van het woord ‘bistre’ wat staat voor bruin, hazelnootkleurig, donkerbruin of chocoladebruin.” (Aldus wikipedia). Een beetje verder staat dat het ook vervaagd in zonlicht, dus misschien toch niet zo goed,… Om de kleur te fixeren heb ik zout toegevoegd. Zout fixeert kleur bij katoen, dus wie weet helpt dat. Maat het proces en de kleurenvergelijking:

Dit is 1 koffielepel bister

En dan overgieten met kokend water (en zout toevoegen + goed roeren):

Het resultaat na ongeveer 20u trekken in deze brouwsels:

Nadat ik ze had uitgespoeld en ter vergelijking het origineel (geen kleuring-thee-bister):

Na het drogen in mijn haar(geen-thee-bister):

Wat een kleurverschil tussen de stappen! Ik dacht een leuk experiment en dan maak ik ondertussen leuke nieuwe haarbanden. Nu ze klaar zijn weet ik niet goed welke ik het mooiste vind,..

Mijn haarbandjes zijn niet egaal gekleurd doordat ik na het water en het zout toe te voegen ik er niet meer in geroerd hebt. De kans op een niet-egale kleur wordt verminderd door regelmatig omroeren. Ik hou wel van schakeringen, voor meer schakeringen te krijgen kan je knopen leggen of stukken afbinden. Kleur kan je extra fixeren door warmte, bv door deze te strijken of in de droogkast te steken. Voor een paar “lintjes” zoals hier vind ik droogkast nogal energie verslindend, dus dan zou ik opteren voor het strijkijzer.

-xxx-

Lelie

3 comments on “stof kleuren met thee en bister”

    • haha, dat is ja, en ik wou dat al super lang eens uittesten 🙂 Ik ben benieuwd naar hoe lang de bister gaat blijven aangezien dat niet goed tegen licht kan,spannend!

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)