Zoals jullie weten ben ik nog niet zo lang geleden afgestudeerd. Ik heb het geluk gehad om even op mijn stageplaats te kunnen blijven, maar dat is nu bijna afgelopen. Ik ben al een tijdje op zoek naar een job, ik heb veel brieven gestuurd en nog maar 1 keer op gesprek mogen gaan. Het gesprek was goed, maar ik was tweede. Voor de rest reacties dat ik niet geselecteerd was wegens te weinig ervaring. Iets wat vele die net afgestudeerd zijn meemaken. Maar nu is het tijd voor de vrolijke noot. Ik heb deze week 2 gesprekken, donderdag en vrijdag. Maar het is bij beide een beetje “per ongeluk” dat ik er uitgenodigd ben. Bij 1 sollicitatie was mijn motivatiebrief en CV 3 dagen te laat binnen. Dit omdat ik de vacature toen pas had ontdekt. Ik heb toen nog even getwijfeld of ik het wel zou insturen. Ik dacht toen, wie niet waagt wie niet wint. En ik ben dus uitgenodigd! Voor het andere gesprek ben ik opgebeld geweest. Ik had mijn motivatiebrief en CV binnen gedaan voor een andere functie, maar ze vonden mijn profiel interessanter voor de andere vacature. Ik had die vacature ook gezien. Het sprak mij erg aan, maar ze vroegen zo veel ervaring in specifieke werkgebieden en dan nog eens 3 jaar werkervaring met laaggeschoolde jongeren. Op de waslijst van wat ze zocht kon ik misschien 3 dingen aanvinken. Ik dacht dit verloren moeite, maar blijkbaar niet.

Waarom ik deze post even zet. Zoeken naar een job is niet leuk. Vorige week heb ik ook een echte baaldag gehad. Op dezelfde dag van meerdere organisaties te horen gekregen dat ik niet uitgenodigd werd wegens te weinig ervaring. Dat is helemaal niet leuk!

Het doel van deze post is: zet door! En als je een vacature ziet waarvan je denkt dit is echt iets wat ik leuk vindt, ga ervoor! Schrijf die brief en zorg dat je enthousiasme er vanaf springt, ook al heb je misschien niet de geschikte ervaring, laat zien wat je wel in pette hebt en leg daar de nadruk op. Of als je een dag (of zelfs paar dagen) nadat de deadline verstreken is pas uitkomt bij een zalige vacature. Gewoon doen, zeg in je mail dat je er te laat op uitgekomen bent maar dat je het zo interessant vindt dat je het nog waagt. Het zijn allemaal mensen, in veel gevallen zullen ze het wel begrijpen.De moraal van het verhaal is: Ga ervoor want niemand gaat het je op een schoteltje komen presenteren (en moesten ze het doen, zou het dan zijn wat je echt wilt doen?) .

Ik ben heel erg blij met de kansen die ik nu krijg. Hopelijk komt er iets uit de bus.

Ik wens iedereen die op zoek is naar een job veel moed en succes! Laat jullie vooral niet ontmoedigen!

-xxx-

Lelie

10 comments on “Solliciteren”

 1. Je verhaal klinkt bekend.
  Maar… geef idd niet op, bij mij is het vorige week ook ineens gelukt! Hiephoi!

  btw, leuke blog!
  (Ik denk trouwens dat wij bij elkaar op school gezeten hebben in een ver verleden!)

 2. Blijven volhouden, er zal wel iets uit de bus komen. en trouwens, op elke leeftijd is er wel iets dat voor ‘problemen’ zorgt bij het solliciteren. Als je te jong bent, heb je geen ervaring, als je ouder bent, ben je opeens te duur, als je vrouw bent, vragen ze af hoe snel je zwanger bent en dus niet meer beschikbaar voor het bedrijf, als je kinderen hebt, dan denken ze dat je steeds thuis moet zijn voor als er zieke kinderen zijn, enz…. Dus laat je niet kisten door al deze zaken, maar blijf geloven in jezelf!
  Naar wat ben je juist op zoek?
  groetekes
  Vanessa van Zuurstof

  • Hoi Vanessa,

   Ik ben op zoek naar iets in de sociale sector, maar geen individuele hulpverlening. Dit mag wel aan bod komen maar niet als hoofdmoot. Ik werk gratis projectmatig. Maar dan blijft er nog heel veel over 😉

 3. Zo’n positief berichtje! Merci daarvoor 😉
  Ik ben ook op zoek, en ’t is inderdaad soms echt frustrerend als je niet eens op gesprek mag gaan wegens ‘te weinig ervaring’…
  Het lijkt me trouwens dat jij echt wel iets kan vinden dat helemaal aansluit bij je studie, niet? En je hebt al ervaring via je stage… Al twee voordelen tegenover mij (academisch, Taal-en letterkunde, en dus geen stage gehad)…

  Maar goed, alles komt goed, uiteindelijk vinden we wel iets! 🙂 Ik zal duimen voor je! 😉

  • Op dit moment is het ook niet makkelijk in de sociale sector en in het werkveld wordt stage niet (altijd) aanzien als ervaring maar als studie. Ervaring telt vaak pas echt als je het doet na je studies. Maar het voordeel is wel dat ik tijdens mijn studie heb kunnen experimenteren. In de zin van, de sociale sector is heel breed en ik heb 2 totaal verschillende stages gedaan. Heel bewust om te zien of mij dat ligt. En ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb. Ik heb gemerkt dat er toch meer dingen mij liggen dan ik dacht, een beetje buiten de lijntjes kleuren is wel tof, maar niet altijd evident.

   Maar niet opgeven! Er komt iet uit de bus!

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)