Dag allemaal,

Eindelijk eens een update over die opleiding bij Syntra: Mode ontwerp. Het is allemaal erg druk sinds ik met avondschool gestart ben. Gelukkig dat het allemaal erg plezant is. Een post met meer concrete info over wat ik ondertussen allemaal al gedaan heb volgt later. Deze post is om even een overzicht te geven van de taken die me te wachten staan. En geloof me het zijn er best veel en van alles weet ik nog niet zo goed wat me te wachten staat.

Het eerste “vak” waar ik een examen van heb ik modegeschiedenis. Voor modegeschiedenis moesten we een periode kiezen uit de 21’ste eeuw. Daar moeten we een werkje over maken. Dit werkje houdt in een presentatie van 10-15 minuten over de periode. Daarnaast moeten we een boekje maken met meer uitgebreide info over de periode. Ook moeten we een ontwerp tekenen dat gebaseerd is op de mode van toen. Deze opdracht spits zich niet enkel toe op de mode maar ook andere fenomenen. Bijvoorbeeld hoe bepaalde gebeurtenissen de mode beïnvloed hebben, of welke verbanden er zijn tussen de architectuur en de mode,… Je mag zelf allerlei verbanden zoeken. Dit examen is al in december gepland. Het gaat allemaal zo vlug!

Daarnaast hebben we ook 2 teken modules. De eerste is figuurtekenen waar we nu mee bezig zijn. Ik zal het simpel zeggen, we moeten een “naakt” figuur leren tekenen. En bij modetekenen leren we een aangekleed figuur tekenen. We gaan ook leren werken met aquarel. Ik kijk er al naar uit!!!

Er is ook de wedstrijd “Dress to Kil(t)”. Dit is een ontwerp wedstrijd waar verschillende scholen aan meedoen. We moeten in een groepje van 3 iets ontwerpen dat geïnspireerd is op een kilt. In mijn groepje hebben we een erg leuk idee! Nu nog hopen dat juf het ok vindt en we zijn vertrokken!

In mei is er het grote Defilé. Voor dat defilé moeten we 3 silhouetten maken gebaseerd op dezelfde tijdsperiode als de opdracht voor modegeschiedenis. Dit moeten creatieve ontwerpen zijn. Dit wilt zeggen dat ze niet noodzakelijk draagbaar moeten zijn. We mogen dus gewoon alle kanten ermee uit. We moeten natuurlijk wel op voorhand een inspiratieboek maken, de silhouetten tekenen en alles laten goedkeuren.

Na het defilé is het jaar nog niet gedaan. In juni hebben we nog examen van vakterminologie, kleurenleer en stoffenkennis. Dit gaat een schriftelijke proef zijn.

Het is dus een zeer vol jaar, maar het gaat zo leuk zijn! Het is wel erg zwaar om te combineren met voltijds te werken. Zeker aangezien ik 2 halftijdse jobs heb is het zwaar. Nu ga ik in herhaling vallen: het is leuk!!! Zo nu ga ik wat verder tekenen aan mijn ontwerp voor het defile want ik heb een leuk idee! Het enige dat ik ga vertellen is dat kan steken 🙂

-xxx-

Lelie

5 comments on “Mode ontwerp: De opdrachten”

  1. Goh, klinkt allemaal heel boeiend! Hoeveel avonden per week heb je dan les? Toch behoorlijk wat lijkt me als je zoveel vakken hebt. Ik vind het wel jammer dat ik in mijn ‘gewone’ avondschool (ik zit nu in mijn tweede jaar, na ‘basis naaien’ nu ‘rok & pantalon’) geen modegeschiedenis heb, of niet leer over alle verschillende soorten stoffen ed. Patroontekenen zou ik ook heel graag leren, maar dat is bij ons dan weer een aparte module waar je dan apart voor moet betalen. Zo’n volledige opleiding lijkt me wel enorm interessant. Ik ga meteen eens naar de site van Syntra! 🙂

    • Hoi Evi,

      Het is 1 avond per week en veel werk thuis :). Voor de verschillende soorten stoffen heb ik een boek besteld: fabric for fashion, the fabric swatch book. Ik heb het vastgenomen en ik was meteen verkocht! het is een boek met 100 staaltjes van stof zodat je het kan voelen en er is telkens een uitleg bij, wel in het Engels, maar ik kijk er heel erg naar uit om het te ontvangen, op de boekenbeurs was het 75 euro, maar ik heb het nu in UK besteld voor 50 euro. Nog best duur maar toch al heel wat minder.

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)