Mijn dag is vandaag gestart met boerinnekeschoco en patronen.

Hopelijk eindigt deze dag met geknipte patroondelen waar de plakkatoen aan bevestigd is. Verdere stappen zijn natuurlijk ook meer dan welkom. Als je je afvraagt aan welk project ik bezig ben. De oplettende volger heeft dat hier gelezen. Ik ben een kostuumvest voor mijn vriend aan het maken. Dat een vest maken veel werk ik zal ik jullie waarschijnlijk niet moeten vertellen.Wat zorgt voor wat meer werk ik het feit dat alles ingekort moet worden. En zo simpel als “dan knipt ge een stuk van de onderkant” zoals mijn vriend suggereerde is het niet. Alles moet terug goed uitkomen, lijnen hertekenen, alles moet nog in proportie zijn. Het zal dus spannend zijn. Het patroon lijkt gelukkig al in evenwicht.

Ps: vertel niet aan mijn juf dat ik het patroon zo ga gebruiken en niet eerst overteken op een vers blaadje.

Als ik een patroon maak vind ik het altijd leuk om een overzichtje te hebben van waar ik sta. Ik maak dan altijd een blaadje met waarop ik van alles krabbel. Lekker overzichtelijk. Waarschijnlijk denkt mijn mama nu “deed ge dat vroeger ook maar tijdens de blok”. Awel mama, ik deed dat ook, maar bij patronen lijkt het beter te werken. Soit dat ik ondertussen mijn diploma heb maakt het zeker goed. Zie hier mijn blaadje:

ps: let niet op de gekreukte staat. Mijn patroon is mee geweest op weekend.

In de eerste rij staan er de nummers van de patronen, de tweede is of ik ze al overgetekend heb. De volgende lijn is of ik de naad al aangetekend heb. De laatste rij is voor de aanpassingen. Het zou logischer zijn als ik de  vorige 2 omgekeerd had. Zo lang ik er maar mee kan is het ok zeker? En niet elke deel moest aangepast worden. Ik zet een kruisje bij elk deel dat niet aangepast moet worden voordat ik begin met het aanpassen. De laatste rij is dan of het patroon al geknipt is. De rest zijn nog wat notities. Ik heb ook een papiertje met wat in de buitenstof, voering en plakkatoen geknipt moet worden. Ik vind het leuk om dingen te doorstrepen of aan te kruisen. Ik maak altijd van deze kladpapiertjes van papieren die ik niet meer nodig heb. Ik knip ze in 4 en steek ze in een mapje. Erg handig!

Terug naar het kostuum. Ik ben nu volop de naden aan het tekenen. Een vest is toch heel iets anders dan een rok. Want hoe teken je aan de alle zomen 1.5 cm naad en vanonder 4 cm aan de voorkant van een vest? Dat deel is afgerond! Bij een zoom van een rok komt het uit door gewoon de 1,5 cm verder te tekenen. Daar kom je dit niet tegen:

Hoe los je dit op? Dat was even een paniek momentje! Ik ben terug de handleiding gaan zoeken. Daar staat enkel in “alle zomen 1,5 cm en de zoom aan de onderkant 4cm”. Lap veel wijzer werd ik daar niet van. Na wat lijntjes trekken en te staren nam ik de werkvolgorde erbij. Dit in de hoop dat er een tekening van het patroondeel in zou staan wat het me zou verduidelijken. Gelukkig heb ik er eentje gevonden:

Hier werd ik wel iets wijzer uit, maar het zou wel handig zijn moest er ergens te lezen staan waar ik juist de verticale lijn moet tekenen. Ik heb geopteerd voor het tekenen waar de ronding eindigt. Nu duimen dat het klopt!

Dat ziet er volgens mij ok uit. Hopelijk denk ik nog steeds, dit is ok wanneer ik aan het naaien ben. Spannend!

Zo ik ga weer verder doen, anders is de dag weer voorbij en de vest heeft een deadline dit stilletjes aan nadert (en ik heb ook nog drukke dagen voor de boeg).

En duim allemaal maar dat het een prachtige vest wordt!

-xxx-

Lelie

2 comments on “Boerinnekeschoco en patronen”

    • Ieder z’n eigen diertje ;). De vest is ongeveer af, de deadline was gisteren want toen hadden we het nodig voor een trouw. Straks eens lief naar mijn vriend lachen voor foto’s te maken 🙂

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)