Ik ben nu al een tijdje bezig met mijn naailessen, dus tijd voor een update. Ondertussen hebben we al verschillende soorten rokken leren tekenen: de rechte rok, de A-lijn met tailleband, de uitgeschuinde rok, de klokrok, de klokrok met platstuk, een verlaagde taille tekenen, de cirkelrok en het platte stuk op andere rokken toepassen. Al heel wat. Ondertussen zitten de weken naailes er op en beginnen we weer vlijtig te tekenen. Ik moet bekennen dat mijn rok nog niet helemaal af is (en ik ben niet de enige). Dus ik ga jullie mijn proefmodel laten zien. Het proefmodel moest niet afgewerkt worden, er zit ook geen rits in dus, alle die frengeltjes zijn normaal.

We mochten het model van de rok zelf kiezen. Het de enige 2 vereisten waren de volgende:

  • de rok moest een plat stukken hebben
  • het moet een uitlopende rok zijn

Dus best veel vrijheid. Het is grappig om te zien hoe iedereen z’n rok zo anders is! Ik ga jullie niet langer in spanning houden! *tadaaaaa* Hier is mijn rok.


Eentje wat dichterbij


Een foto van het platte stuk

Ik heb gekozen voor een klokrok met een platstuk van 10cm. De rok start vrij hoog, ook dat konden we kiezen. Mijn proefrokje was direct een schot in de roos. Het past goed. Bij vele zijn er nog wat aanpassingen moeten gebeuren. Het is toch wel een andere ervaring om te werken met je eigen patronen. Ik vind het erg leuk!

De stof die ik gebruikt heb voor het rokje komt van Moens Modestoffen in Antwerpen. Het was 1 euro per meter. Ik heb het eens gekocht voor iets van verkleedkleren mee te maken. Wat het plan juist was weet ik al niet meer. Ik weet wel dat ik niet zot was van dit stofje, maar “het kon er wel mee door” Nu moet ik zeggen dat wanneer het in een rok verwerkt is, het opeens minder lelijk is. Dus verwonder u niet als dit rokje binnenkort een afgewerkt model is in de plaats van een proefmodel. Eerst moet ik mijn goede rok afmaken, mijn huiswerk voor modeontwerp in orde brengen en eindelijk eens mijn jurk afmaken,…

(Op de foto’s hangt de rok aan 1 kant een beetje naar binnen. Normaal is dit niet zo. Ik vermoed dat de stof een beetje is blijven hangen toen ik de pop draaide voor het licht. Aangezien er niet veel daglicht is wanneer ik thuis ben, ga ik geen derde poging wagen voor mijn foto’s. Ik had al een poging gedaan, met flits, en die waren ongelofelijk lelijk. Dit is dus al een hele verbetering.)

-xxx-

Lelie

8 comments on “Het proefrokje”

  1. Mooi stofje hoor! Leuk dat je zoveel vrijheid krijgt bij het kiezen van het model. Da’s bij ons gelukkig ook zo. Ik zit nu in het 2e jaar naailes en mag gewoon kiezen wat ik naai en welk model. Ik kijk er altijd zooo naar uit. Patronen zelf tekenen kan ik bijlange nog niet en het lijkt me ook er-rug moeilijk. Dus voorlopig is het behelpen met de Burda, Knipmode en een occasionele Vogue. Maarre, rokje super geslaagd hoor! 1€ per meter, de max…

    • Bedankt! Patroontekenen is niet zo moeilijk heb ik gemerkt, het is wel hard concentreren en tellen. Ik had ook een boek patroontekenen gekocht een paar jaar geleden (ik ben er sinds het begin van het jaar achter aan het zoeken en ik vind het nergens meer). Ik raakte daar toen ook absoluut niet wijs uit, het klonk allemaal wel logisch maar effectief beginnen tekenen was een stap te ver. Ik zou het graag nu terug gebruiken om te zien of het gewoon moeilijk uitgelegd was, of dat het op dat moment gewoon een stap te ver voor mij was.

      Waar volg jij naailes? En ik gebruik ook nog veel de knip en burda :). Het handige is nu wel dat ik de moed heb om fouten in patronen aan te passen, en ze ook sneller opmerk. Ik het patroon van mijn vriend zijn vest heb ik de mouw uitsnijding aangepast, bij de zelfde maat klopte het niet, het was voor de ene kant te lang en voor de andere te kort, niet zo handig. Vroeger knipte ik alles gewoon, en dan zag ik wel hoe ik het oploste tijdens het naaien, vaak met alle gevolgen van dien,…

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)