Het is weer lang geleden. Nu ik avondschool volg is mijn leven opeens heel erg vol! Zeker in het eerste jaar, alles is nieuw en spannend! De modeshow waar we een heel jaar naartoe werken is achter de rug, maar er moeten toch nog wat opdrachten binnen,…

Eerst is het tijd voor een klein verslag van de modeshow. We hadden de volgende opdracht gekregen: “Maak 3 silhouetten die je inspireert op een decennium vanaf 1900.” De periode die ik gekozen heb is de jaren 20. Kunnen jullie raden waarop ik me geïnspireerd heb?

Als extra opdracht had ik mezelf gegeven om zo veel mogelijk te maken uit recyclage materiaal/niet typisch materiaal.

Voor de eerste jurk heb ik me geïnspireerd op de heropleving van de economie na de eerste wereld oorlog. Dit is de reden waarom de jaren 20 ook wel de “Golden Twenties” wordt genoemd.

Deze jurk is gemaakt uit diskettes. Dit is helemaal geen evident materiaal om  mee te werken. Als je ooit hetzelfde idee hebt, “bezint eer ge begint.” De jurk is bewust er recht gehouden. De verlaagde of geen taille is een beeld dat er veel voorkomt in de jaren 20.

Mijn tweede jurk gaat over vrouwenrechten en vrouwenstemrecht. In en rond de jaren 20 is er in de Westerse wereld heel erg gestreden voor de vrouw. In die periode hebben de meeste vrouwen stemrecht verworven. Vaak in eerste instantie stemrecht bij lokale verkiezingen en pas veel later volledige stemrecht.

Deze jurk is gemaakt uit papier. Het bovenstuk bestaat uit allerlei pamfletten/spotprenten/teksten in verband met vrouwenrechten, stemrecht, suffragettes,… De rok is gemaakt van bladzijden uit een toneelstuk over Markies De Sade. Markies De Sade was niet zo’n vrouwvriendelijk figuur, en dan druk ik het heel erg braaf uit. Het woord sadist is afgeleid van zijn naam. Volgens mij zegt dat voldoende.

Mijn laatste silhouet is geïnspireerd op de economische crisis. Na de beurscrash op Wallstreet (24 oktober 1920)  waren de “Golden Twenties” opeens niet zo “Golden” meer. Als men verwijst naar de “Roaring Twenties” dan is het dit deel wat met bedoeld.

Het bovenstuk is gemaakt uit stof met lovertjes. Ik vond het niet erg gemakkelijk om mee te werken. Gelukkig is er maar 1 naald aan kapot gegaan. De rok is gemaakt van vuilniszakken. Ik het de combinatie van deze materialen gekozen om de plotse ommezwaai te symboliseren. Ik heb gewerkt met franjes omdat dit iets typisch is waaraan men denkt bij de jaren 20.

Om af te sluiten nog een filmpje van mijn deel op de modeshow:

Bedankt aan iedereen die me op de een of andere manier geholpen heeft!

Lelie

ps: Als jullie nieuwsgierig zijn naar de rest, hier vind je foto’s.

Enhanced by Zemanta

5 comments on “Syntra modeshow”

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)