Vandaag gaat het over work-in-progress, mijn stoffen organiseren.Β Allez eigenlijk iets ordelijker opplooien

fabric organising

En hiervoor heb ik suuuuuuuuuper veel karton nodig. Gelukkig heb ik die van mijn diepvries en koelkast bewaard. Jippie

organise fabric

Ik heb het in rechthoeken gesneden.Om te bepalen hoe groot ze moesten zijn heb ik de diept van de kast min 6 cm op de hoogte van legger min 2 cm genomen. Dit werkt perfect.

organise fabric stof opruimen organiseren

Ik heb de karton verstopt onder er leuke plakplastiek.

Ik heb de stof vastgezet met naalden of elastieken.

Nu ziet het er al veel beter uit. Wat er eerst zo uitzag:

Ziet er nu zo uit:

Jep het is maar 1 legger, ik had toch gezegd dat het “work-in-progress” was. Dit zijn ongeveer 30 stofjes die netjes naast elkaar staan. I heb nu 52 “stofkartonnen” gemaakt. Ik vermoed dat ik er nog eens zoveel nodig heb. Wat hoor ik jullie zeggen? Stoffenverslaaaaaaaaaaafd? Het lijkt er toch op.

-xxx-

Lelie

32 comments on “Stoffen organiseren – work in progress”

 1. Pingback: 2 years… | Lelie
 2. Ik verhuis in augustus en omdat ik dan eindelijk een eigen naaimaker zal hebben, heb ik ook de mogelijkheid om alles mooi te organiseren. Op dit ogenblik heb ik een antieke koffer waar al mijn stof in zit maar ik mis overzichtelijkheid. Ik koop dikwijls nieuwe stof omdat ik vergeet welke stof ik nog allemaal liggen heb πŸ™‚ Ik dacht dat rond kartonnetjes draaien enkel haalbaar was voor quilt stoffen maar als jij het kan met gewone stoffen, moet mij dat ook lukken πŸ™‚

  • Wat leuk dat ik je inspiratie geef. Het lukt echt heel erg goed. De langste lap die ik rond een karton heb is 6 meter denk ik. Ik plooi deze dat tot iets tussen 1.5 en 2 meter, en dan draai ik ‘m er rond. Een grote tafel of de vloer is best aangewezen voor dit werkje πŸ™‚

 3. Zou het niet makkelijker zijn om de stoffen met behulp van zo’n karton (op maat van je kast/plankop te vouwen, zodat ze allemaal hetzelfde formaat hebben, maar je trekt karton er dan wel uit. En de opgevouwde stoffen dan gewoon horizontaal op stapels te leggen? Dan heb je al dat karton en die rekkers niet nodig?

  • Dat kan je ook doen. Vroeger heb ik het een tijd zo ongeveer gedaan, de stoffen op een gelijke maat geplooid en zo de kast in, maar dat bleef niet lang ordelijk bij mij. Als ik dan het middelste stofje nodig had mocht ik de helft weer opnieuw gaan plooien bleh. Ik hoop dat dit beter blijft πŸ™‚

 4. It looks so pretty and practical, I might steal this idea πŸ™‚

  Does it also work for large pieces of fabric? (I’m thinking like 1,50m x 2,50m or so).

  • One of the longest pieces I wrapped round the cardboard is 3 meters. It work like charm. I added some more pins to the longer pieces and to the shorter ones. To make it extra sturdy you can also keep them in place with elasticbands.

  • And hard to find. While I was rolling my fabric I found back a lot of fabric I’ve been looking for the past month. I was thought they were still sitting in one of my boxes, but nope, they were hiding.

 5. En hoe orden je de stofjes verder? Op kleur/soortstof/grootte vd lap? Of niks? πŸ˜‰
  Ik wou ook al eerder zo’n systeem maken, maar mijn stoffenkast is 60cm diep, dat zal veel te lang zijn voor de kartonnen hΓ¨? Kan wel de helft doen maar dan verlies ik zoveel kastinhoud! Hoe groot zijn jouw kartonnen?
  En kan er nu meer stof op 1 plank of is het alleen overzichtelijker?

  Zo, ik ben uitgevraagd πŸ˜‰

  Leuk item dit!

  • Dag Edje, er past meer op 1 plank zo, maar ook niet zooooooooooo veel meer, dus maar een beetje. Ik ben er nog niet uit of ik het op kleur of soort stof ga sorteren. Ik denk dat ik mij daarover ga buigen wanneer ik al mijn stofjes rond zo’n karton gedaan heb. Mijn kast is 36 cm diep en 28 hoog. Eerst dach ik ook hm te diep, maar uiteindellijk maak de kartons zo diep als je zelf wil, of je kan 2 rijen voor mekaar zetten. Dan mis je het overzich wel maar dan is alles wel makkelijker terug te vinden. Hier staan ook veel idee’tjes verzameld:http://madewithhugsandkisses.wordpress.com/2013/05/20/spring-clean-your-sewing-space-4/ Misschien kan je een soort shuif-systeem bedenken met manden zodat je ook makkelijk aan de achterste stoffen kan? Of je kan de afmetingen omdraaien je doet de diepte van de kast min 2cm en de hoogte min 6cm. Dan kan je de stof over de volledige lengte rollen, en als je die een klein beetje over de karton vouwt kan je ook nog zien welke stof het is. Al dat denken op zo’n laat uur πŸ™‚ hihi Hopelijk kan je er iets mee doen.

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)