stoffen spektakel

Ik geef het toe, ik ben een Stoffen Spektakel bekeerling.

Jaren heb ik het Stoffen Spektakel (= grote rondtrekkende stoffenmarkt) als de pest gemeden. Ik snapte niet wat iedereen er ging zoeken. Ongeveer 5 jaar, misschien iets langer, geleden ging ik er voor het eerst naartoe. Vol goede moed, en met veel centjes kwam ik aan. Ik was vroeg in de ochtend gegaan, en er waren misschien 10 mensen in heel de hal. Ik meen, het, echt maar 10 ofzo. Ik ging rond kijken. Elke stand had dezelfde stoffen, naar mijn aanvoelen vaak slechte kwaliteit. Ik ben toen heel erg teleurgesteld naar huis vertrokken.

Dit jaar gaf ik het Stoffen Spektakel een nieuwe kans na zoveel leuke stofjes te zien op de Stoffemiekes. De Stoffemiekes is een erg leuk facebook groep in het Nederlands over naaien. Het is er heel erg gezellig. Als je besluit je lid te maken, laat dan even daar weten dat je via mij komt. Dat even ter zijde, ik ging dus met hoge verwachtingen naar het Stoffen Spektakel, zeker nadat 1 van mede Noordse Stiksters me vertelde dat je er 8 rollen overlockgaren kan kopen voor €10. Ik koop al even mijn garen bij Stunt op de Turnhoutse Baan in Antwerpen. Ik dacht dat het daar al super goedkoop was. Ik betaalde daar 12,5 euro voor 4 grote rollen als ik me niet vergis. Maar dus, als ik geen stofkes vind, dan heb ik toch goedkoop garen, was de redenering.

Ik trok mijn schoenen aan, geen stoute, gewone schoenen, en ging op pad. En geloof me, het was deze keer geen teleurstelling.

 

stof, fabric, tricot, jersey, stoffen spektakel

Deze stoffen zijn allemaal tricot. Van de 2 bovenste ga ik t-shirts maken, degene links onder wordt een lange jurk à la Zooey, en de andere wordt een korte jurk à la Zooey. Beide zonder plooitjes.

Gemaakt: een jurk van de stof links onder,

 

stof, fabric, trico, jersey, stoffen spektakel, kant, lace

De twee bovenste zijn weer tricot, waar ik weer Zooey’kes van ga maken zonder plooitjes. Btw, al die Zooey’kes  kunnen ook nog van patroon veranderen. Nu is het iets te veel van het goede lijkt mij. De andere 2 zijn strech kant. Ik wil ze gebruiken in jurken, maar ik heb nog geen concreet idee voor een patroon.  Er gaan hier nog veel jurken gemaakt worden! Maar jurken zijn zo leuk, vind je dat ook niet?

Gemaakt: een jurk uit de stof links boven

 

garen, thread, rits, zipper, lint, ribbon

Mijn minimumdoel van dit bezoek aan het stoffen spektakel was voor overlock garen, dus kocht ik verschillende kleurtjes. De eerste rij rollen is geen wit garen maar doorzichtig garen. Mijn mama zei dat ze dit jaren gebruikt en dat het echt een life saver is. Meepakken die handel! Het doorzichtige garen was 1 rol voor €3, dus wel iets duurder dan de rest dat aan €10 was voor 8. Wel eerst rondkijken voordat je het koopt, ik ben ze achteraf aan een andere kraam voor €2 tegen gekomen. Ik nam ook mijn kans om een paar lange blinde ritsen in te slaan en wat leuke kantjes in bruin. Ik hou niet zo van zwart, dus dan kom je al snel uit bij bruin, zeker als herfsttype. Gelukkig was er ook daar keuze te over aan. Ik denk dat ik €12 betaald heb voor de lange blinde ritsen (40 cm). Voor de kantjes weet ik het niet meer. Mijn Mama is zo lief geweest om ook een deel van van mijn aankopen te sponsoren, dank u Mama!

Zo, dit is mijn verslag. Ben jij al eens naar een Stoffen Spektakel geweest? Wat vond je ervan? Wat heb je gekocht? Als ik een foto van je buit online kan vinden, laat dan zeker de link achter in je reactie. Ik ben benieuwd!

ps, ik heb geprobeerd om enkele foto’s te maken van het Stoffen Spektakel op zich, maar ze gaven geen duidelijk beeld. Dat is voor het volgende bezoek aan een Stoffen Spektakel.  Als je graag ook naar het Stoffen Spektakel gaat. Ze doen nog verschillende plaatsen aan in België en Nederland de komende maanden, voor de data, kijk op de site.

 

32 comments on “Stoffen Spektakel bekeerling”

 1. Ik ging al enkele keren naar het Stoffenspektakel en ben nog nooit teleurgesteld 🙂
  Ik koop daar vooral zaken zoals gelamineerd katoen, fleece, vlieseline, … omdat het daar meestal toch goedkoper is dan in webshops.

  • Het aanbod op het stoffenspektakel is inderdaad heel erg vooruit gegaan. Toen ik de eerste ging was er nog niet veel interesse in naaien, dat heeft er ook mee te maken. Maar ik heb ook al gemerkt, de locatie maakt een gigantisch verschil. Ik Hasselt is er bv een heel mooie kraam met tricot, maar die komen enkel in Hasselt (ik heb het eens gevraagd) in Antwerpen is er ook steeds eentje met stoffen van ontwerpers en die heb ik nog nooit in Hasselt zien staan. Dus ook daar is het wat geluk mee hebben dat de kraam waarin je interesse hebt, aanwezig is. Nu ik ondertussen een mini stoffen spektakel in mijn naaikamer heb ben ik niet echt geneigd om het direct nog eens te bezoeken. 🙂

 2. Ha, I am trying to decide whether or not to go to Mechelen tomorrow… I want to, but I haven’t sewn in ages, and last time I spent a fortune (although I did already use almost everything I bought!)

  • If you use it, it’s fine no? 🙂 I also spended a lot of money, but I’ve all ready made 2 dresses ( the second one isn’t blogged jet). I did make a list of which kind af fabrics I could buy. Just to remind me not to buy all sorts of stuff I all ready own.

 3. Ik ben er 1 keer geweest en ik denk dat het ook de laatste keer zal zijn. Zo’n drukte, mensen die duwen en trekken, heel onvriendelijk, 25 min. staan wachten om 1m stof te kunnen betalen, … Niks voor mij! Ik kijk dan liever op mijn gemak in de zetel via de iPad op de webshops, daar kan ik dan rustig mijn keuze maken.

  • Ik vind echt dat ze het 2 dagen per locatie moeten doen. Volgens mij verdienen ze dan ook meer. Nu komen veel mensen niet omdat ze geen zin hebben in de drukte, en blijkbaar wordt er ook best veel gestolen bij de fournituren. Het is zo’n drukte dat ze het zelf niet de baas kunnen.

 4. mijn idee is hetzelfde als Lisa: zo veel mensen. Vroeger kon je rustig rondlopen, en nog eens terugkeren, maar sinds 2-3 jaar is iedereen aan het naaien, en denken sommige dat de wereld gaat vergaan als ze dat stofje niet hebben. Ik vind er niets meer aan… ik kwam van Hasselt dan ook met een povere buit thuis, omdat ik het gewoon niet kon opbrengen.

  • Dat snap ik. Ik ben ook bij sommige kramen gewoon voorbij gelopen. Zo’n drukte. Ik ben vooral blij dat 1 kraam was met allemaal heel leuke tricot. Al mijn tricot komt dus van dezelfde kraam. Zo mooi. Iets wat mij ook stoorde was dat er te weinig licht was. Volgende keer neem ik een zaklamp met daglicht mee. Mijn rode kant leek veel meer zo oranje/roestbruin binnen dan buiten. Ik vind het nog heel erg mooi,maar ik ben niet zeker dat ik het gekocht zou hebben moest ik dat binnen gezien hebben. Zeker voor 10 euro per meter wil ik graag zien wat ik koop.

 5. Die bovenste bolletjesstofjes zijn echt leuk!
  4 jaar geleden ging ik zelf voor het eerst in Leuven. Toen heel wat goede koopjes gedaan, en twas een gezellige namiddag.
  Nu ga ik nog steeds, al vind ik het ondertussen een hel aan het worden. Veel te veel mensen (wat een verschil op die paar jaar), die dan het systeem niet snappen dat als je eerst staat te wachten, je eerst geholpen wordt. Alleen maar trekken en duwen. Soms laat ik dan gewoon het stofje liggen en hoop ik dat als ik eventjes later terug komt het stofje er nog ligt, en de mensenmassa weg is.
  Maar ik blijf gaan, een student met beperkt budget heeft nu eenmaal de optie niet om de dure stoffenwinkels te bezoeken 🙁

  • ik had ook voor dat ik net gezegd had, zoveel meter van stof x, komt daar iemand langs mij met de rol in de handen “snijd gij hier ne keer x meter vanaf” en die verkoper zijn handen gingen naar die rol, toen heb ik wel terug luid gezegd wat ik wou, en waar die al naartoe aan het wandelen was. Achteraf denk ik dan altijd, beetje kinderachtig van mezelf maar eigenlijk is dat niet waar, zoals jij zegt als je eerst bent snijden ze eerst je stof af.

 6. Ik ben een paar weken geleden in Eindhoven geweest, en heb echt mooie stofjes kunnen vinden. Het was daar niet eens zo heel druk, alleen bij de fournituren waren de rijen me iets te lang. Ik heb er hier over geblogd : http://moramora.weebly.com/1/post/2013/09/fabric-spectacleto-topstitch-or-not-to-topstitch.html Het is niet iets waar ik elke week heen zou gaan, maar omdat er in mijn omgeving weinig mooie stoffenzaken zijn was het wel heel leuk om een keer mee te maken! Ben benieuwd wat voor Zooey-jurkjes je gaat maken! Ben ik ook gek op!

   • Dankje, heb echt zin om ermee aan de slag te gaan. Moet alleen nog even een jas afmaken..
    Misschien is het wel minder druk in Nederland. Er waren trouwens ook veel vlaamse dames in Eindhoven, in zeer hippe zelfgemaakte kledij, leuk!

 7. I went once in Leuven, but however good the bargains might be I just couldn’t cope with that many people! I honestly would rather just pay more to do my shopping in peace 🙂

 8. Ik vind het stoffenspektakel handig, omdat alles op één plek is, maar ik word wel helemaal onnozel van de hoeveelheid mensen…(die er dan een sport van maken om je met hun ellebogen aan de kant te duwen, niet fijn)
  Je hebt heel leuke dingen gevonden! Moest je niets weten te doen met die rode kant… 🙂

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)