Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

Ik heb een tijdje als jobstudent gewerkt de leuke tweedehandswinkel T2. Het is al een hele tijd geleden maar ik heb toen veel leuke gordijnen gekocht (loon? welke loon?) met het idee om deze ooit in een kledingstuk om te toveren. De eerste gordijn heeft eraan moeten geloven.

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

Stof

De stof is een gordijn die ik kocht in T2. Ik ben er al even niet meer geweest dus ik weet niet of ze er nu nog verkopen. Het is een canvas-achtige stof, niet heel soepel, maar voldoende soepel voor een simpele jurk of rok. Ik heb nog een hele hoop andere gordijnen klaarliggen. Toch heerlijk om alles op 1 plek te hebben liggen. Een jaar nadat ik verhuisd ben kan ik er nog steeds niet van over hihi.

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

Patroon

Ik gebruikte Anna Dress patroon van By hand London. Ik heb lang getwijfeld over dit patroon. De plooitjes onder de borst gaven me mijn twijfels, zouden mijn borsten er niet gewoon verfrommeld uit gaan zien? Ik zag zoveel mooie versies dat ik het uiteindelijk het kocht.

En toen begon ik aan de jurk, ergens in december. Ik had het bovenstuk gemaakt, ik paste het, en dacht, “ai-ai-ai, verfrommelde borsten!” en mijn hersenen zeiden “Told you so”. Ach ja, dat project even aan de kant en dan maar iets anders (dat ook nog niet af is, maar dat verhaal komt later wel). Een paar weken later nam ik het terug vast en een paar uur later was het klaar. Eerst wist ik niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Ik vond dat het een beetje te veel “Gordijn” schreeuwde. Maar ondertussen vind ik het een geweldige jurk, een heel schoon gordijntje.

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

Aanpassingen

Ik ben geen fan van ritsen in de middenrug. Ik vind het leuk als mijn patroon door loopt, en met een rits daar midden in is probeer ik altijd te vermijden. Daarom heb ik de rist naar de zijnaad verplaats. Zeker met zo’n print als deze is het geen luxe om de rits te verplaatsen.

Om zo weinig mogelijk “littekens” op mijn rok te maken heb ik de pandenrok vervangen door een rimpelrok. Ik heb lang getwijfeld om zakken in de zijnaad toe te voegen, maar dat werd dan weer een extra litteken. Ookal zijn zakken zalig, deze keer eens een jurk zonder.

Het topjes was nu iets te kort voor mij. Het valt best mee als ik het draag, maar het had gerust 2cm langer mogen zijn. De volgende keer ga ik dat ook doen of voeg ik een tailleband toe.

De rug van de jurk is ook wat te breed. Ik ben lang getwijfeld om ‘m aan te passen of een elastiek in de taille te naaien, maar ik laat het zo. Een elastiek toevoegen aan een stugge stof gaat weinig effect hebben. En een naad in het midden maken om de rug te versmallen is een beetje stom aangezien ik de rits naar de zijnaad verplaats heb net om die naad te vermijden. Ik laat het zo, met een riem erop valt het haast niet op. Bij een volgende jurk ga ik de rug met een centimeter of 6 versmallen, jep zoveel.

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

The Feel

Zoals je waarschijnlijk al door hebt heb ik een tijdje een haat-liefde verhouding gehad met deze jurk. Op dit moment is het pure liefde. Ik denk dat het zo’n project is waar ik met veel twijfels aan begonnen ben, en als je mij in 2015 vraagt wat mijn favoriete project van 2014 was, wel, dan zal deze waarschijnlijk hoog in de lijst staan. Ik heb alleen nog een ietsie-pietsie beetje meer tijd nodig

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress

Bloopers

Speciaal voor jullie

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress, blooper

Anna dress, By hand London, curtain, gordijn, jurk, dress, blooper

-xxx-

Lelie

Enhanced by Zemanta

61 comments on “Curtain Anna Dress”

 1. What a lovely dress! I used to go to IKEA and admire some of their home dec fabrics. That was before I started sewing again, so it never occurred to me that one of those fabrics could be made into a dress! This is a perfect example, you did an outstanding job!

 2. I don’t think this screams curtains at all. It screams beautiful confident happy dress to me. Love it….I think you’ve chosen a perfect fabric and love your honesty about the process with Anna and the outtake photos. Fantastic dress.

 3. no way that looks like a curtain. that looks like a designer print and you placed it perfectly!

  just slap a belt on that baby and forget about the back. you can take it out next time– we forget how little RTW is perfectly fitted, why not some of our makes?

  • Bedankt voor het complimentje Charlotte! Hopelijk krijg je nu een rush van verkopen richting BelgiΓ« en Nederland πŸ™‚ Ik ben een beetje Nederlands, lang mijn mama haar kant van de familie, de andere kant is oervlaams. Er zijn haast geen Knoops’en in andere landen (en buiten Limburg) te vinden πŸ™‚ . Zelfs aan de andere kant van de taalgrens is het een heel zeldzame achternaam. Maar het is een heerlijk achternaam als je graag naait, vandaar ook mijn blognaam πŸ™‚ En ik hou veel van bloemen/bloemprints πŸ™‚

 4. I think you totally made these curtains work as a dress, I would not have guessed they were curtains. And I’m with you, I prefer zippers at the side whether it be dresses, skirts or trousers.

 5. It looks great on you, that fabric deserved to be more than just curtains. I’m torn about the Anna. I like all the versions I’ve seen in blogland, but I am not convinced I’d like it on me.

 6. Oh, this looks perfect, really pretty and really wearable. And I can imagine the danger of working in a shop that sells fabric, I worked in a bookshop as a student and ended the summer with a fabulous book collection and not much money πŸ™‚

 7. Mooi resultaat! Ik ben ook geen fan van ritsen in de rug…
  En ik vind dat de Anna er een beetje raar uitziet met de plooitjes aan de borst van bovenuit gezien (als ik de jurk aanheb dus) maar voor de spiegel geeft het wel een mooi effect.

 8. Wat een leukerd is het geworden! Lijkt helemaal geen gordijn, erg leuk stofje juist!
  Je ziet helemaal niet dat je wat extra ruimte hebt aan de achterkant. Maar ik vind het zelf dan ook altijd wel moeilijk om daar een goede balans in te vinden: strak genoeg om mooi af te kleden, maar wijd genoeg om er ook nog prettig in te kunnen zitten. Een hele dag lang achter het bureau als het moet… en dan kan een cm meer of minder net het verschil maken tussen ‘fijn zitten’ en ‘te strak’.

 9. Het valt er niet aan te zien, hoor, dat het ooit een gordijn was. Het is een prachtig kleedje geworden! Ik kocht nog niet lang geleden bij T2 in Gent een aantal gordijntjes (dus ja, ze zijn er nog), bedoeling is om er ooit grote tassen van te gaan maken.

 10. Maar Lieke, dat is een zalig kleedje! Hij staat je goed en zit aan de voorkant mooi met plooitjes en al. Ik vind hem qua lengte ook goed staan. Als maker ben je natuurlijk veel kritischer, maar het kleedje ziet er echt mooi uit. Ik ben wel wat jaloers, ik had ook wel willen werken bij T2 tijdens mijn studies πŸ˜‰

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)