stof, voorwassen, fabric, prewash

Vandaag gaan we het hebben over de stof voorwassen, strijken en aanverwanten.

Mijn gekrompen jurk.

De andere onderwerpen kan je terug vinden op de Start-to-Sew pagina.

Start-to-Sew is een reeks gratis online video naailessen voor beginners door A Bouquet of Buttons. Wekelijks op donderdag komt een nieuwe video online.

 

6 comments on “Start-to-Sew: Stof voorbereiden”

  1. handige tips! Ik ben direct aan de slag gegaan, ik neem me altijd voor een stof voor te wassen, maar op een 1 of andere manier deed ik het nooit, omdat ik niet goed wist hoe ik het moest aanpakken. 1 was per stofje is een beetje gekken werk, dus bleef het liggen. Ik ben nu direct naar boven gelopen, heb mijn hele stoffencollectie verzameld en ben aan de slag gegaan. Niet alle stoffen paste erin, dus ik heb de hele donkere stoffen voor later gehouden en nu alle lichte kleuren en pasteltinten erin gedaan. Ik ben benieuwd. Ik hoop niet dat ze gaan uitlopen, ben jij daar nooit bang voor?

  2. Heel boeiend, dankje! Alleen nog een vraagje: ik wil als baby kadootje een bad-cape maken, badstof vanbinnen en katoen vanbuiten. Ik denk dat het resultaat best gewassen wordt op 40 graden (wordt niet zo super vuil, maar moet natuurlijk wel gewassen worden na gebruik). Was ik dan zowel de badstof als katoen samen op 40 graden? En zou ik bvb lichtgrijze badstof samen met gele katoen samen wassen, of is dat absoluut not done? (Alle geeltinten samen bvb.) Nog een vraagje: biaislint ook wassen dan? Ik heb ook van die kleur-doekjes liggen, tegen “kleurlekken”, misschien is dat ook geen slecht idee om te gebruiken…

    • Ik zou het durven samen te wassen, handdoeken geven (bij mij) geen kleur af/over tijdens de eerste wasbeurt. Als je schrik hebt dat het gaat verkleuren kan je altijd zo’n doekje erbij steken dat de kleur absorbeert. Ik zou het wel op 60 graden voorwassen. Dit gewoon uit voorzorg moesten de ouders het wel op 60 graden wassen dat het er niet in mini versie uitkomt. Biais moet je niet voorwassen. Dat heb je een rafel wanneer het uit de machine komt.

  3. Ik laat mijn stoffen altijd door ons mama wassen op een kort programma, nu vraag ik me ineens af of dit wel voldoende is? Ik ga er vanuit van wel, maar heb er eigenlijk totaal geen idee van. Wat denk jij? x

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)