Belladone no center back seam tutorial

Vandaag heb ik een super leuke tutorial voor jullie! Dat klinkt een beetje verwaand, maar er werd al vaak achter gevraagd, en nu is ie er, hoe kan je de midden rugnaad van de Belladone jurk weghalen. Stukjes van deze tutorial zijn enkel voor deze jurk, maar het basis principe kan je op elke jurk toepassen. Als je op de foto’s klikt krijg je een grote foto met daarbij ook de uitleg. Als je liever alles ineens leest, scroll een beetje verder en daar krijg je alle uitleg mooi onder mekaar.

Let’s go!

Let’s do this!

 

 1. Knip 1,5 cm van de midden achter naad. Doe dit bij het bovenstuk en het rokdeel. Indien je een patroon gebruikt waarbij je de naadwaarde nog zelf aan moet tekenen, dan laat je de naadwaarde gewoon weg. Let op je kan dit enkel doen als je midden rug recht is. Bij een gebogen lijn gaat dit niet, dan kom je in de problemen met je pasvorm.
 2. Neem patroonpapier, leg dit over het bovenstuk van je patroon. Teken het over vanaf de bovenste 5 cm van de midden achternaad tot aan 5cm van de schoudernaad.
 3. Neem een geodriehoek en vul het deel ertussen aan doen vanaf de diagonale lijn 5cm te meten.
 4. Knip het uit en leg het op je patroondeel om te controleren of je vers gemaakte beleg (hihi) klopt.
 5. Leg de patroondelen op de stofvouw en knip het uit.
 6. Strijk vlieseline of plakkatoen op de averechte kant van het beleg.
 7. Knip ook een klein stukje vlieseline uit om op je rugdeel aan de punt te strijken. Dit zorgt ervoor dat je een mooie scherpe punt kan maken.
 8. Als je het beleg wil overlocken of zigzaggen, the time is now, doe dit enkel bij de naden die uiteindelijk zichttbaar zullen zijn. Let daarna de patroondelen met de goede kanten op mekaar.
 9. Om een mooie hoek te maken trek je een lijn van hoek naar hoek.
 10. En nu mogen we naaien, dit patroon heeft 1,5 cm naadwaarde, zoals de meeste patronen.
 11. Wanneer je in de hoek bent is het tijd om je stof te draaien (hier vind je een video tutorial)
 12. Haal je voetje naar boven terwijl de naald nog in de stof zit. 
 13. Draai de stof 90 graden
 14. Zet het voetje neer, en naai verder.
 15. Wanneer je dat gedaan hebt is het tijd om een knipje te geven. Je doet dit net tot aan het stiksel, er niet in natuurlijk. Zoals je op deze foto kan zien heb 2x genaaid op de hoek. Ik ben ongeveer 3 cm voor de hoek gestart tot 3 cm erna. Dit moet niet, maar ik voel me zo veiliger.
 16. Dun de naad uit, dit doe je door er ongeveer 1cm af te knippen.
 17. Draai het beleg naar binnen, strijk, et voila, dit is het mooie resultaat.
 18. Stik het door, als je dit niet mooi vind zet het beleg dan vast met een kleine onzichtbare steekt. Als je het niet vast zet gaat je beleg constant komen piepen. Ik zou het ook niet enkel tegenstikken, ik vrees dat er dan ook vaak een stukje gaat komen piepen.
 19. Zo ziet het eruit langs buiten.
 20. En langs binnen. Oh ja, de rits steek ik gewoon in een zijnaad.
 21. Ik maakt ook een smal belegje voor de bovenkant van de rug. Ik vind het leuk als ook aan de binnenkant er alles goed uitziet.
 22. Klaar! Als je de tutorial gebruikt wil ik graag zien wat je maakt, stuur me een e-mail of laat een link achter bij de reacties.  Mijn jurk kan je hier vinden.

Als je de tutorial gebruikt wil ik graag zien wat je maakt, stuur me een e-mail of laat een link achter bij de reacties.  Mijn jurk kan je hier vinden. Het patroon is te koop op Deer & Doe’s webshop.

Ik speel met het idee om tijdens mijn zomerverlof een reek videos te maken over hoe ik dit patroon helemaal in elkaar steek. Niet volgens het boekje, maar wat ik leuk vind werken. Zou je dat interessant vinden?

Tot dan zijn er ook mijn andere videos.

Ik hoop dat je deze tutorial interessant vond.

 

 

1 comment on “Hoe verplaats je de middenrug rits op de belladone jurk, en elke andere jurk”

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)