Door Sew it Up besefte ik met opeens dat ik mijn creaties die ik voor de modeshow van Syntra (als onderdeel van de opleiding modeontwerpe) gemaakt heb (enkele jaren geleden) nog nooit deftig gedeeld heb. Vandaag komt daar verandering is.

Alle foto’s zijn gemaakt door Chippo Photograpy

 

_MG_3534We moesten een tijdsperiode vanaf 1900 tot nu kiezen om onze werken op te baseren. Ik twijfelde geen seconde en koos de jaren 20. De jaren 20 heeft niet alleen een geweldige stijl, maar in die jaren is er zoveel gebeurd, sufragettes, beurscrash, drooglegging,…

We moesten minimum 3 stukken maken maximum 6. Ik besloot 4 stukken te maken, waarvan ik er uiteindelijk 3 realiseerde.

Suffragette

Voor wie niet weet wat Suffragettes zijn, dit zijn de dames die gevochten hebben voor vrouwenrechten. En als vrouw hebben we hier heel wat aan te danken, wist je dat we in België pas in 1948 algemeen stemrecht kregen? Daarvoor was er al stemrecht op gemeenteniveau in de grondwet sinds 1921, andere bronnen schrijven 1919.

Suffragettes zijn actief van voor de jaren 20.

Sufragettes - Feminism in the 20'sHet bovenstuk van de jurk is gemaakt uit flyers over vrouwen stemrecht, vrouwenrechten en foto’s van acties die de suffragettes organiseerde.

De rok is gemaakt van een toneelstuk over Markies de Sade, niet voor niets is het woord sadist naar hem vernoemt. Om het vrij vriendelijk te zeggen was hij niet zo lief met z’n vrouwen.

 

Suffragettes fashion design

The Golden 20s

In het begin van jaren 20 kon het niet op, er was economische voorspoed. Het is niet voor niets dat er zoveel films bestaan met daarin decadente feestjes in de jaren 20 (bv the great Gatsby)

Golden 20sZoals je kan zien is deze jurk volledig gemaakt uit diskettes. Het was veel werk! Ik heb de zilveren stukje er allemaal afgehaald, alles diskettes gespoten. Het zilveren stukje er terug opzetten was niet zo handig aangezien de veer die het op z’n plek houd in de meeste gevallen verdwenen was. Daardoor moet ik al die stukje vastlijmen. De diskettes zelf zijn met de hand aan elkaar genaaid.

Het was een gigantisch zware jurk geworden, sorry voor wat ik je aangedaan heb Hannah!

 

img018Roaring 20s

Na beurscrash van 1929 zag het er economisch opeens helemaal anders uit. Doordat deze verandering er zo plots kwam wordt er ook wel naar de jaren 20 gerefereerd als de roaring twenties of de roerige jaren 20.

Roaring 20'sHet bovenstuk is stof, jawel er komt toch een beetje stof aan te kijken en de rok is gemaakt uit vuilniszakken. Ik koos voor dit contrast omdat de omslag met de beurscrash zo plots en zo ingrijpend was.

 

roaring 20s

Als je graag hebt dat ik dieper inga op het proces van ontwerpen bij 1 of meerder ontwerpen, laat het maar horen ik heb nog massa’s foto’s, schetsen,… hier liggen. Ik kan gerust een hele blogpost wijden aan 1 ontwerp.

Nu heb je een kleine beetje zicht op wat ik gemaakt had. Dit is al even terug 2011-2012. En nu zal de lezer die tot hier geraakt denken, huh waarom horen wij niets meer over de deze opleiding. Ik ben gestart met het tweede jaar modeontwerp maar dat jaar heb ik veel gezondheidsproblemen gehad. Ik studeerde dit in avondschool, maar ik heb dit moeten opgeven. Geloof mij ik heb gejankt toen het doordrong. Ik heb toen besloten om mezelf wat rust te gunnen en daarna te kijken wat ik wel zou doen. Ondertussen hadden we een huis gekocht dat bijna af is. Dus het wordt tijd om terug na te denken over een opleiding. Ik heb me al ingeschreven, maar wat het juist gaat worden vertel ik jullie binnenkort.

Tot snel.

Wil je meer weten over de opleiding en de modeontwerper zelf? Hier vind je een interessant interview.

modeontwerper

 

 

14 comments on “The 20s fashion design”

  1. Wauw, wat een gave jurken! En wat ontzettend jammer dat je hebt moeten stoppen met de opleiding, want je hebt veel talent. Fijn om te horen (lezen) dat je nu weer tijd krijgt om weer een opleiding te beginnen. Leren blijft toch altijd leuk. Ik ben benieuwd wat je gaat doen!

    • Wat lief Inge! Misschien dat ik de papierenjurk wel op een paspop ga zetten in mijn naaikamer. Ik vind ‘m zo mooi, maar ja als je er niets mee doet, dan ligt het er ook maar wat te liggen. Ik ben ook super blij dat ik terug naar school ga 🙂

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)