Iedereen ken het wel je staat in de winkel, ziet dat perfecte stofje en denk dan, hoeveel stof zou ik nodig hebben? En er zijn maar 2 opties, ofwel blijkt achteraf dat je veel te veel gekocht hebt, ofwel net te weinig, maar echt net te weinig, na een uur schuiven moet je dan toegeven dat de stof een ander doel zal krijgen. Grrr, echt om te rotten!

how much fabric 3Ik had het bovenstaande probleem ook super vaak voor tot ik ‘How much  fabric?’ Reference Cards tegen kwam. Dat is echt de hemel! Ik kocht de digitale versie zodat ik vanop m’n gsm altijd kan opzoeken hoeveel stof ik ongeveer nodig heb voor project x, y of  z.

how much fabric 2Maar hoe werken die kaartjes juist? Je zoekt je maat op aan de hand van je lichaamsmaten.

how much fabric 1Dan zoek je de kaart van het kledingstuk dat je wil maken. Hierop vind je 2 stofbreedtes en 3 aanduidingen per breedte ‘min’, avg’,’max’. Als je goed kijkt zie je dat er 2 kolommen wit zijn en eentje grijs. Dat is belangrijk om te onthouden voor bij de volgende stap. Btw, onder de witte vlekken staat de lengte van de stof die je moet hebben, zoals je waarschijnlijk al door had.

how much fabric 4Nu kan je zien wat je kan maken met een bepaalde lengte stof. Er zijn terug 3 kolommen, deze keer grijs-wit-grijs waar het daarnet wit-grijs-wit was, maar daar gaat het niet om. Hier kan aan de hand van de tekening afleiden wat je zou kunnen maken. Ik vind die 4 stippelijnen daar super handig bij. De bovenste is de schouderlijn, taillelijn, de lijn waar je knie zit en die voor je heupen. Op die manier kan je dus inschatten we je met die stof kan maken.

Als je nog helemaal niet weet wat je wil maken steekt er op de vorige kaart ook nog een handigheidje. Je kan het niet zien op de foto, maar er is een raster waarin je kan aflezen hoeveel procent van de patronen je kan als je een bepaald aantal lengte stof bij je ‘avg’ toegevoegd.

De dame die dit gemaakt heeft is jaren bezig geweest met verpakkingen van patronen in excell te steken. Doe haar dat maar eens na, ik zou er zot van worden! Ik ben haar wel heel dankbaar dat ze het gedaan heeft want het is super handig!

Fabric CartoonDoes anybody know the source for this cartoon?

En ik ben haar ook heel dankbaar dat ze zo’n toffe is om mij een (1) exemplaar weg te laten geven!Ik stuurde haar een mailtje om te zeggen dat ik haar product geweldig vond, en het draait goed uit voor jullie! Whippie!

Wat je hiervoor moet doen is, surf even naar haar site, en kom dan hier terug om me te vertellen welke set kaarten je graag zou hebben.Doe het snel want meedoen kan maar tot en met zondag 13 juli!

In de loop van volgende week maak ik de winnaar bekend op mijn blog.Het is belangrijk om dit te checken want jij zal contact op moeten nemen met mij om je prijs te ontvangen. En jep van de vorige give way heb ik van 2 prijzen nog niets gehoord van de winnaars. Als ik tegen zondag niets van hen hoor kondig is samen met de winnaar van deze give away de nieuwe winnaars aan.

Ik kan wel al verklappen dat er nog een tweede kans komt om een setje te winnen. Maar als je daar niet op kan wachten, wat ik wel begrijp, kan je hier een setje kopen.

Ps, vergeet je niet om mijn lezers enquête in te vullen?

 

81 comments on “Hoeveel stof moet ik kopen? + give away (afgelopen)”

 1. Heel herkenbaar probleem… Setje 1 heeft mijn voorkeur, hoewel ik ook interesse heb in setjes 3, 4 en 5. En dan liefst de digitale versie.

 2. Oh help, dit is zooooo handig! Ook al ben ik nog maar relatief kort geleden begonnen met naaien, toch ken ik het probleem maar al te goed! Zeker wanneer je op vakantie bent en je het niet kan laten om een lokaal stofje mee naar huis te nemen… Daar om zou ik graag setje 1 willen! Bedankt!

 3. Jammer dat de maten van #1 en #2 niet overlappen, heb van boven maat 42 en van onder maat 46.. Maar aangezien jij en Hanne aanraden om bij een jurkje de bovenmaat te nemen, zou ik graag mee willen doen voor #1

 4. Dat is een toffe uitvinding.Zou geweldig zijn,heb altijd moeilijk met het berekenen van stof.Graag als ik moest winnen..setje 1

 5. OMG, dat is iets dat ik echt nodig heb! Zou perfect zijn voor iemand die altijd te veel heeft. (Zelden te weinig, maar wat doe je dan met honderden restjes…) Als ik win, graag setje 1, voor mezelf 🙂

 6. en als ik nu kies voor de eBook-versie, mag ik er dan 2 opgeven? 😉
  maar set 2 verkiest toch mijn voorkeur. en nu… duimen maar!

 7. Net nog stress gehad bij het proberen knippen van een Belladone uit een (eigenlijk net iets te klein) stuk stof. Ik doe dus mee! Set 1 graag, ik naai voor mezelf 🙂

 8. Dit vind ik geweldig! Ik heb je blog nog niet zo lang geleden ontdekt en ben volop op verkenning, je hebt er een fan bij. Als beginner vind ik de hoeveelheid stof bepalen extra moeilijk, zeker om iets voor mezelf te maken… Graag set 1 dus. Vanaf nu enkel nog twijfelen over de stof en het motief 😉

 9. super!!!! al drie keer gevloekt omdat ik nét te weinig stof had gekocht, wat een zonde was dat, dit is zo iets geweldig! ik zou héél graag zo een setje nr 1 winnen!!

 10. Super!!!!!!!!!! Ik maak altijd maar wat voor de kinderen, (3en2j) dan lukt met me wel 🙂 en met het overschotje maak ik dan eventueel nog iets kleins… dus graag SET 1 in meters.

 11. Geweldig die set voor grote maten! Set 2, denk ik. Kan ik tenminste moderne kledij, lees geen ‘patattenzakken’, aanpassen aan mijn maten 😉

 12. Voor mij graag setje 1. voor de kindjes koop ik meestal zeker voldoende, en van de restjes maak ikkleine leuke spulletjes, maar voor mezelf weet ik vaak geen blijf met de overschtojes… of ben ik teleurgesteld dat ik met de gekochte hoeveelheid niet kan maken wat ik wil :'( zou hier dus heel blij mee zijn;-)

 13. Ook ik ga voor set 1 ;). Hoe handig is dat! Ik neem meestal gewoon 2 meter om zeker te zijn. Altijd teveel dus! Zo een setje zou dus wel goed van pas komen!

 14. Super uitvinding! Ik zou heel graag set 5of set 1 winnen.
  Nog nooit gezien maar ben er zeker van dat heeeeeeeel veel mensen dit een geweldig handig hulpmiddel gaan vinden!

 15. Ik ga ook voor set 1, ben altijd aan het twijfelen hoeveel ik juist zou kopen voor een jurk of een bepaalde blouse met dit zou dit voorgoed opgelost zijn!

 16. DIe kaartjes zijn supergemakkelijk. Bij mij is de twijfel inderdaad altijd groot. Ik ben momenteel van het 1-meterprincipe, tenzij het echt een mooi stofje is, dan neem ik altijd wat meer mee. Ik doe graag mee voor setje 1. Het wordt namelijk eens tijd dat ik iets voor mezelf ga maken 😉

 17. Omg, dat is geniaal! Ik doe mee, als ik niet win koop ik het sowieso. Ik ben àltijd verkeerd als het aankomt op inschatten van stof!
  Ik wil graag setje 1 winnen, dus daarvoor mag je mij in de grabbelpot zwieren 😉
  Groetjes!

 18. Nooit van gehoord, maar wat een geweldige oplossing! Ik twijfel tussen setje 1 en 4, maar ga toch voor de dameskleding, vind ik nog lastiger in te schatten.

 19. Dit is het gewoon helemaal! Ik doe graag mee met je give away (net zoals met je stashbusting, maar dat loopt momenteel helaas wat in de soep :(). En als het niets wordt, wel dan koop ik dit handige ding gewoon zelf! Geen ‘slag’ meer slaan in de hoeveelheid stof zal zoveel effectiever zijn…

 20. Oh waw, wat een superuitvinding alweer! ik ga voor setje 1, moest dit al uitgeput zijn sta ik ook graag kandidaat voor setje 5, ben snel tevree 🙂

 21. Ik wil graag meedoen voor setje 1 🙂 Lijkt mij wel echt iets handig! Ik sta vaak in de winkel lang te twijfelen en kom dan toch meestal met veel te veel of net iets te weinig thuis…

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)