Wat heb je nu juist nodig om al die mooie zwemkledij te maken? Daar gaan we vandaag naar kijken. Niet voor elke project heb je al dit materiaal nodig. Lees zeker goed na in je patroon wat je juist nodig hebt.

swimwear week supplies Swimwear supplies

Swimwearweek supplies fabric Swimwear supplies

Stof

De stof die meestal wordt gerbuikt voor zwemkledij is Lycra of Spandex. Vaak is het ook dezelfde stof als gebruikt word voor turnpakken te maken. Als je het koopt vraag je best altijd even het geschikt is om in te gaan zwemmen.

Effen stof om zwemkledij te maken is makkelijk te vinden, maar leuke print kunnen nogal eens een obstakel vormen. Ik vond mijn leuk stoffen bij Stoffen Joëlle en bij The Fabric Fairy

Swimwearweek supplies lining Swimwear supplies

Voering

Er bestaat speciale bakpak voering (bv hier). De voering die ik gebruikt heb is niet speciaal voor badpakken gemaakt maar het werkt wel goed. Het is een mengeling van polyester met Lycra. Gebruik 1 van deze 2 opties voor je voering. Ik kocht die van mij bij Stoffen Joëlle.

Swimwearweek supplies thread Swimwear supplies

Garen

Gebruik altijd 100% polyester garen. Dit kan gewoon garen zijn, overlock garen of flockgaren. Ookwel eens Serafil genoemd in de volksmond, maar dat is eigenlijk een merknaam. Flockgaren is heel zacht maar toch stevig garen dat vaak gebruikt wordt voor ondergoed of zwemkledij in de confectie. De laatste bikini die ik gekocht heb is ook gemaakt met dit garen. Echt super zacht! Jammer dat het garen zelf zo duur is.

Gebruik nooit katoenen garen. Katoen gaat verduren door chloor. Geen aanrader dus, tenzij je iemand een kinky verrassing wil geven, anyone?

 

Swimwearweek supplies elastic Swimwear supplies

Elastiek

Gebruik altijd elastiek speciaal voor zwemkledij, om dezelfde als waarom je geen katoenen draad mag gebruiken. De elastiek gaat anders snel verduren en dat is jammer van je werk. Ik vond de mijne bij Lijfgoed

Swimwearweek supplies foe Swimwear supplies

Foe

Foe = Fold over elastic. Dat is een soort van biais elastiek zou ik durven zeggen. Sommige patronen kiezen voor deze optie in de plaats van elastiek. Let op als je een patroon dat voor Foe vraagt wil maken met elastiek, je moet dan nog een naad toevoegen om de elastiek aan vast te stikken en te kunnen draaien. Ik vond het bij Lijfgoed

 

Bh bandjes

De meeste patronen vragen voor bh bandjes. Die kan je ook, net als lint, per meter kopen. Ik kocht de mijne via Lijfgoed.

 

Extra

Als je wil kan je ook voorgevormde cups toevoegen aan je zwemkledij. Ik raad wel aan om de cups die je koop te passen. Ik had er gekocht, en… ik zag er uit gelijk Madonna, steektieten all the way! Dat kan niet de bedoeling zijn. Je kan ook kiezen om een paar lagen voering aan elkaar stikken om op die manier wat extra oempf te geven aan je zwemkledij.

Sommige patronen gaan ook sluitingen en (bh) ringetjes vragen.

Lees altijd goed na welk materiaal je nodig hebt.

swimwearweek announcement

Waar koop jij je materiaal om zwemkledij te maken?
Tot morgen om 19u om mijn tips & trics te ontdekken.

 

 

6 comments on “Swimwear benodigdheden”

  1. Ik vind “de swimwear week” echt superleuk!
    Tot nu toe had ik er nog nooit bij stilgestaan om zelf een badpak te maken, maar je berichten hebben me zin gegeven om het toch eens te proberen.
    Ik ben al benieuwd naar de post van morgen 🙂

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)