Het jassenseizoen is aangebroken. Nu het eindelijk* koud begint te worden stijgt de motivatie om een winterjas te maken. Ik ben al even bezig aan mijn winterjas. In de handleiding van mijn jas vond ik niet voldoende informatie over het verstevigen van een jas op de juiste plekken. Dus ik ben op onderzoek gegaan. Zoeken jullie mee?

intro jas

*Ja ik bedoel echt eindelijk, ik ben 1 van die personen die heel erg kan genieten van het veranderen van de seizoenen. De afgelopen maand(en) heb ik mij moet inhouden om niet constant over straat te lopen en heel hard te roepen ‘Dit hoorrrrrrt niet’ (inclusief rollende ‘r’).

Ik ben deze jas aan het maken uit de stof die ik liet zien in mijn favorieten post van Oktober. Ondertussen is de jas uitgeknipt. Na het knippen heb ik een week pauze moeten nemen omdat ik mijn duim pijn had gedaan tijdens het knippen van de stof – note to self: knip nooit meer 2 lagen wol tegelijk -. Dus dat gaf me wat tijd om na te denken, en veel dingen uit mijn handen te laten vallen, met een pijnlijke duim is spullen versleuren niet handig. Sorry voor alle flyers die ik over bureau heb laten dartelen liefste collega’s. Tijdens het oprapen van al die flyers had ik tijd om na te denken over mij jas. Ik ging me meer en meer vragen stellen over de duurzaamheid als ik ‘m zou maken zoals in de handleiding staat. Ik moest enkel de kap en overslag verstevigen. Dat leek me echt heel weinig. Hoe meer vragen dat ik me stelde hoe meer ik ben beginnen graven. En ik ben enkele heel interessante cursussen en boeken tegen gekomen.

Soit, voldoende gerateld, tijd voor actie!

Craftsy

Ik start met enkel cursussen van Craftsy. Dit zijn videolessen waarin diepgaande uitleg gegeven wordt over ofwel een bepaald onderwerp, bv voeringen en verstevigen, of waar aan de hand van een patroon een kwalitatief kledingstuk gemaakt wordt waarin je alle kneepjes van het vak leert.

Zoals in een live les moest de leerkracht je wel liggen. Net zoals in het echte leven Dat lijkt een beetje vreemd, maar sommige mensen kunnen ook online nu eenmaal beter les geven dan anderen. Ik ben iemand die bv heel erg houdt van kleine weetjes en achtergrond informatie. Dus een leerkracht die een moderne techniek uitlegt, en dan vertelt waar dit vandaan komt, of hoe het in de loop der tijd veranderd is, die krijgt mij direct mee! Iemand die dat niet doet, daar ‘klikt’ het al minder mee.  Btw, ik ga soms gewoon langs in mijn naaimachinewinkel om te babbelen over naaimachines. Ik geef het toe, wanneer ik enkel voor een rolletje garen ga, dan is dan gewoon een excuus om er nog eens binnen te stappen.  Naaiweetjes zijn gewoon leuk!

Underneath it all

Linda Lee neemt je mee in de wondere wereld van voeringen, tussenvoeringen en versteviging. De jas komt hier uitgebreid aan bod. Hierin wordt aanbevolen welke stukken en hoe je ze moet verstevigen.Ook gaat het over warmte toevoegen aan een jas. Er worden hiervoor verschillende manier aangehaald. Ik heb hier echt veel nieuwe dingen uitgeleerd! Dit is de eerste cursus die ik gevolgd in functie van mijn jas, en hierna wou ik enkel meer weten!

underneath it all

Essential guide to tailoring: structure & shape 

Deze cursus krijgt al een bonuspunt omdat de lesgeefster Alison Smith roze haren heeft! Ik ben totaal niet bevooroordeeld omdat ik op dit moment een paars-roze-rode ombre in mijn haren heb.

Maar terug naar de inhoud. Alison Smith neemt je mee in deze cursus door 3 manier te tonen om je jas te verstevigen en daardoor ook vorm te geven. Ze toont de klassieke manier met veel handwerk, de moderne manier met vooral opstrijkbaar vlies, en iets er tussenin. Ik vind het super interessant om deze 3 technieken te zien. Doordat Alison je door de 3 technieken loodst kan je daarna zelf kiezen waar je mee aan de slag gaat, of wat je van welke techniek meeneemt.

De cursus is gericht op een klassiek vestje aka een blazer. Hierin wordt bv heel het voorpand verstevigd. Aangezien ik een jas maak die tot net boven de knie hangt wil ik graag dat het was soepel valt vanaf een bepaald punt. Ik ga dat niet helemaal verstevigen. Bij elke cursus/techniek ga je moeten afwegen, wat kan ik hiervan gebruiken en wat niet. Doe dit in functie van de resultaat, en niet in functie van snel-snel. Ik snap helemaal dat het idee van een snel kledingstuk aanlokkelijk is, maar een jas die je heel de winter gaat dragen gaat veel afzien. Dus gun je jas ook de nodige ondersteuning om heel deze winter, en nog veel komende winters mooi te blijven.

structure and shape

 

The Iconic Tweed Jacket

Deze derde cursus heb ik nog niet helemaal gekeken. Ik wil effectief zo’n vestje maken. Op dit moment het ik het vooral gebruikt om te leren hoe ik moet werken met vrij los geweven stoffen zodat deze de tand des tijds goed kan door staan. Deze cursus wordt gegeven door Lorna Knight. Ik heb ook veel boeken van haar. Dus ik was super enthousiast om te zien hoe ze door het scherm les geeft. En ze doet het heel goed!

tweed jacket

 

Andere Craftsy cursussen over jassen

De 3 bovenstaande cursussen zijn er die ik al gevolgd heb. Maar er zijn er nog heel wat meer! Hier kan je het volledige overzicht zien. Enkele cursussen die mijn aandacht nog trekken zijn de volgende:

Boeken

Naast de videolessen zijn er ook heel wat boeken die je verder kunnen helpen. In de boeken die ik heb word het meest gefocust op de naaitechnieken en niet het verstevigen. Dat is dus een mooie aanvulling op de bovenstaande tips.

Het handboek voor Zelfmaakmode, Knipmode

Knipmode heeft een geweldig handboek. Hierin staan alle naaitechnieken die je nodig hebt om een mooi kledingstuk te maken. Er staat ook een hoofdstuk in over kledij verlengen en verkorten. Bij een jas is dat toch zeer essentieel dat alles mooi in verhouding zit. Anders kunnen al die lagen gaan wringen wanneer het start met sneeuwen. Het voordeel aan dit boek is dat het in het Nederlands geschreven is. Bij vertalingen heb je soms vreemde woorden waaruit blijkt dat de vertaler geen kaas gegeten heeft van naaien. Bij dit boek gaat dat niet voorkomen.

handboek zelfmaakmode

De kleermakersgids, Lorna Knight

Dit boek van Lorna Knight is een mooi duo samen met haar naaigids. In dit boek gaat het over hoe kledij in elkaar kan steken. Er staat bijvoorbeeld veel uitleg in over hoe je mouwen in elkaar steekt en hoe je een jas in elkaar zet. Als je voor de eerste keer een jas maakt is het wel handig om dit boek naast je te hebben zodat de summiere uitleg van de patroon hiermee kan aanvullen.

kleermakersgids

Handboek Naaitechnieken, Alison Smith

Je ziet het al, er komen bekende namen voorbij. Dit boek kreeg ik ooit van mijn schoonouders. Het is een boek waaraan je je letterlijk een verschot kan heffen. Zo zwaar is het!

In dit boek worden verschillende technieken op een duidelijke manier overlopen. Wat heel fijn is, is dat dit boek werkt met foto’s. Soms vind ik dat foto’s net iets beter werken dan tekeningen.

handboek naaitechnieken

 

Couture Sewing Tailoring Techniques, Claire B. Shaeffer

In dit boek wordt ingezoomd op enkel couture technieken die handig kunnen zijn bij het maken van een jas. Je leert knoopsgaten en zakken maken volgens de couture technieken. Ook vind je een hoofdstuk over het verstevigen van de zoom, het innaaien van nepen en hoe je een mouw innaait. Het leukste stukje van dit boek is het stuk over wat nu juist couture is aan couture. Je weet wel, die naaiweetjes van daarstraks 😉

couture_sewing_tailoring_techniques_lg

Er is ook een ander boek van haar hand ‘The Couture cardigan jacket’. Daarin gaan ongetwijfeld ook veel interessante tips staan. Maar aangezien ik het boek niet heb, kan ik daar weinig over vertellen. Al moet ik toegeven dat mijn nieuwsgierigheid nu geprikkeld is. Ik heb al 2 boeken van haar die mij niet teleur gesteld hebben. Ik heb ook Couture Sewing Techniques in mijn mini bib.

Zo, dit zijn mijn tips. Heb jij nog tips die je kan delen? Ik ben nieuwsgierig waar jij de mosterd gaat halen om een mooie jas te maken.

Deze blogpost bevat partnerlinks. Dit wilt zeggen dat ik een klein beetje geld krijg als jij iets via deze links aankoopt. Maar dat wil niet zeggen dat ik zomaar alles aanprijs. Ik deel enkel artikelen waar ik echt in geloof. En als je iets via de link koopt maakt het voor jou geen verschil in prijs. Laten we lief zijn en elkaar helpen.

 

8 comments on “7 tips om de perfecte jas te maken”

  1. Deze blogpost moet ik bewaren! Zo interessant! Ik ben nog niet toe aan het maken van een winterjas, want als ik er aan begin wil ik het goed doen. Daar kan ik nog iets meer ervaring voor gebruiken. En dus de tips voor boeken en cursussen die je hier geeft 🙂 Want als je een jas maakt, moet ie – zoals je zegt – goed in elkaar steken en een tijd meegaan.

    En de boekentips zijn perfect om er een paar te kiezen voor mijn kerstlijstje 🙂

    Groetjes,
    Tamara

  2. Handig als je goed Engels verstaat natuurlijk. Mijn Engelse kennis is zo beperkt dat die online lessen me veel opzoekwerk zouden bezorgen. Al zou ik het wel leuk vinden. Misschien een toekomst ideetje om dit zelf eens onder handen te nemen Lieke ;-). Een heel leuk stuk dat je geschreven hebt. Zoals altijd off course :-).

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)