Het is tijd om het te hebben over de warmte van de winterjas. Nadat je al heel wat leuke patronen en interessante cursussen bekeken hebt is het tijd voor warmte. De warmte voegen je toe tijdens het voeren.

Hoe maak ik een warme winterjas

Een paar vragen die je moet stellen voordat je overgaat tot voeren zijn de volgende:

  • Wanneer ga ik deze jas dragen? Alledaags of voor speciale gelegenheden?
  • Ga ik in deze jas veel moeten wandelen/op de bus wachten?
  • Ga ik deze veel op de fiets gebruiken? Waardoor ik het na 5 seconden trappen veel te warm ga hebben?

Kortom wat je in de jas gaat doe, bepaald hoe je de jas moet voeren.

Gladde voering

foto_stof_461

1 ding wat algemeen is, is dat je voor een winterjas best gladde voering gebruikt. Omdat je vaak onder een jas al zo danig veel lagen draagt is het aangenaam dat de jas gewoon over de lagen glijdt. En dus niet het precaire ecosysteem der laagjes in de war stuurt.

Winddicht maken

8211_antex-tricot-plakvlies-wit-230195

Als je veel met de fiets of te voet ergens naartoe gaat, dan zorg je best dat je jas winddicht is/weinig kan heeft. Gekookte wol is bijvoorbeeld al heel dicht, geweven wol iets minder. Dit kan je oplossen door een tussenvoering te maken. Ik heb op mijn jas dunne rekbare versteviging gestreken, Antex Tricot plakversteviging of Vlieseline 608. Deze versteviging in combinatie met de voering gaat ervoor zorgen dat de meeste wind uit mijn jas blijft terwijl die wel nog kan ademen. De versteviging die in mijn jas plakt is zo licht dat deze geen verschil maakt voor de val van de stof. Maar dat het de loss geweven structuur wel ondersteunt.

Een jas die ik veel op de fiets gebruik, daar steek ik geen extra warme tussenvoering in. Ik weet dan ik anders na 5 seconden het gevoel heb dat ik in een sauna zit. En dat is niet zo aangenaam met al die lagen stof.

Warmte geven

full29277887

Een jas waarin ik denk dat ik veel stil ga staan, of korte afstanden wandel, die maak ik wel extra warm. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

  • En flanellen tussenvoering maken
  • Wattine als tussenvoering gebruiken
  • Of gewatteerde voering kopen

Zowel bij gewatteerde voering, als wattine zelf heb je verschillende grammages. Hoe meer gram, hoe warmer het is.

Gewatteerde voering klein ruitje grijs

Ook is niet elke gewatteerde stof uit gladde voeringstof gemaakt. Hou hier ook rekening mee.

Als je nu denkt, “oh dan ga ik fleece gebruiken als voering want dat is lekker warm” NIET DOEN! Fleece ademt niet, dan ga je een gigantische sauna creëren. Dit is echt niet gezond. Je kan fleece gebruiken om je zakken te voeren zodat die het lekker warm hebben. Maar voor meer zou ik  fleece niet gebruiken in een jas.

Zo, dit zijn een paar dingen waarover je moet nadenken bij het maken van een jas. Een jas die echt-echt voor alles kan gebruiken bestaat jammer genoegd niet, tenzij je met een warme extra voering gaat werken die er eruit kan halen. Maar ik ben daar zelf niet zo’n fan van.

Hopelijk helpt dit om de juiste voering te kiezen voor je jas.

Hoe voer jij je jas? Doe je extra dingen om je jas warmer te maken? Of niet? Ik wil het allemaal weten.

4 comments on “Hoe maak ik een warme winterjas?”

  1. “Het precaire ecosysteem der laagjes”, heerlijk 🙂
    In mijn vorige winterjas heb ik een tussenvoering van redelijk los gebreide wol gebruikt. Zalig warm en toch ademend. Wel heel zwaar, dat is dan wel het nadeel.

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)