De naaileercurve is eentje die gigantisch kan blijven groeien! Alleen is het na een tijdje soms lastig om te zien waar je de groeimarge nog kan halen. Of beter gezegd waar je de hulpmiddelen kan vinden voor de groeimarge.

Ik heb super veel geleerd uit boeken, en van Craftsy, in combinatie met veel prullen en uittesten. Je kan iets honderd keer uitgelegd krijgen, maar als je het nooit doet zal het niet blijven hangen.

Het is tijd om de 4 cadeautips te geven! Maar ik moet ook toegeven dat het eigenlijk 4 thema’s zijn, met daar telkens enkele suggesties bij. Maar al die informatie in de titel verwerken is wat veel!

Cadeautips voor leergierige naaisters

Stoffenkennis

Als je al wat kan naaien is het fijn om ook bij te leren over stoffen. Wat zit er in welke soort stof, en hoe leer je het verschil te kennen?

De 2 boeken van Fabric for Fashion zijn daar perfect voor! In het linkerboek, Fabric for fashion the complete guide, wordt er een diepe geschreven uitleg gegeven. In het rechterboek, Fabric for Fashion the Swatchbook, vind je allemaal voorbeelden van stoffen waar je aan kan voelen, maar in dat boek is de uitleg vrij summier. Samen zijn ze gewoon zalig! Hier kan je een volledig review vinden over het rechter boek.

De tweede opties om bij te leren over stoffen is de video cursus ‘Choosing and using your favorite fabric‘ van Craftsy. In deze cursus worden een aantal stoffen van dichterbij bekeken. Je leert wat de beste manieren zijn om deze te verwerken. Ook leer je welke stoffen je best kan combineren

Patroontekenen

Mijn 2 meest gebruikte patroonteken boeken zijn ‘Pattern Cutting‘ en ‘Pattern Cutting for Menswear‘. Ik vind ze echt goed en duidelijk uitgelegd! Ik heb nog een hele stapel (letterlijk!), andere boeken liggen over patroonteken. Maar ik grijp telkens naar deze 2. In 2016 ga ik mijn andere patroonteken boeken toch ook wat meer aandacht moeten geven.

Pattern cutting book review

Naast boeken is ook craftsy een bron van informatie over patroontekenen! Ze hebben heel wat interessante cursussen hierover! Je kan kiezen wat je wilt leren tekenen, rokken, jurken, broeken, en nu ook zelfs jassen! Het is heel uitgebreid! Dus als je patronen wilt leren tekenen kan dit een goede start zijn.

Of last, but not least, ik geef in Lier, bij Madeline de Stoffenmadam lessen over patroontekenen. Dingen leren uit een boek is niet altijd handig. Dus dan help ik je graag verder.

Freehand pattern cutting

Een andere manier om stof in kledingstukken om te toveren is ‘freehand pattern cutting‘. Een Afrikaanse techniek die gebruikt wordt om rechtstreeks op stof je patroon te merken aan de hand van enkele goed afgemeten markingen kan je direct in je stof knippen om zo kledij te maken. Ik ben van plan om met dit boek serieus te gaan te experimenten in de kerstvakantie. Het ziet er op het eerste zicht nog niet zo simpel uit als het voorgesteld wordt. btw, je kan het boek ook hier kopen.

freehand fashion

Couture naaitechnieken

In het boek Couture sewing Techniques van  Claire B. Shaeffer neemt ze ons mee in de wondere wereld van couture naaien. Ze leert je de couture technieken aan om de mooiste kledingstukken te kunnen maken.

Ook Craftsy bedient ons goed op dit gebied! In de cursus ‘Couture dressmaking techniques‘ neemt Alison Smith ons mee in de wonderwereld van couture. En meer specifiek naar alles wat er aan de binnenkant van een kledingstuk gebeurd. Wat moet je waar, en hoe verstevigen, hoe naai je op de perfect manier. En wat maakt Couture nu net Couture?

Een tweede cursus is ‘couture finishing techniques‘. Waarbij de cursus hierboven vooral gaat over naaien en het in elkaar steken, gaat de tweede cursus over afwerking, en hoe je in je afwerking de echte couture feel in je kledij kan verwerken.

Dit was dag 4! We zitten over de helft! En kerst komt steeds dichterbij! Morgen geef ik enkele leuke tips uit mijn atelier

Vind je deze lijst leuk? Deel ‘m dan op Facebook, Twitter of via mail. Sharing is caring <3

Andere lijsten in 6 dagen kerst:

Zoek je nog extra tips. Hier kan je nog wat lijsten vinden:

Meer A Bouquet of Buttons? Volg me dan ook op FacebookInstagramYoutube of Twitter

Op A Bouquet of Buttons maak ik reclame voor producten waar ik enthousiast voor ben. Je kan ze aankopen via partnerlinks. Zo helpen we elkaar een beetje vooruit, het is maar dat jullie het weten 

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)