Niet zo stiekem hou ik van een behoorlijke portie kitsch. En laat de kerstperiode het uitgelezen moment zijn om de liefde voor kitsch hoogtij te laten vieren met een glitterjurk. Laat de glitters maar komen!

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Anekdote 1: 

Ik heb deze jurk gemaakt om naar de opera te gaan. Ik was er al jaren niet geweest. En ondanks dat dit maar een simpele jurk is die ik de nacht (!) ervoor heb gemaakt kreeg ik super veel complimentjes van onbekenden. Ook de duidelijk doorwinterde opera liefhebber die in gala outfit van de opera gaat. Yeah! Puntjes scoren. Nu moet ik beginnen voor een nog beter outfit voor naar het ballet te gaan. Het is trouwens de Notenkraker. Ik had als kind daar een tekenfilm van. Zo mooi! 

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Anekdote 2:

Toen ik aankwam op het kerstfeest van mijn familie voelde ik binnen no time iemand nogal enthousiast over mijn poep wrijven. En opeens hoor ik mijn nichtje een teleurgestelde “Moh” uitbrengen. Het kind is 8 jaar, dus veel hoger geraakt ze nog niet ;), ik draai me en vraag wat er is. Zegt ze toch wel een klein beetje veel geïrriteerd “Deze glitterjurk veranderd niet van kleur”. Het kind moet nog leren dat niet elke glitterjurk van kleur kan veranderen zoals deze. Gelukkig heeft ze mij een beetje later vergeven.

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Patroon

Ik denk dat de oplettende lezer al weet welk patroon het is, het is een *trrrrrrrrrrr* renfrew jurk!  Jawel alweer eentje, aka het renfrew t-shirt van Sewaholic, waar ik een zelfgetekende klokrok onder plak. Dat was liefde sinds het eerste maaksel, en ik heb er al 1234 en nu 5 van gemaakt. Stiekem is er ook een 6’de maar daar heb ik nog geen foto van. 

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Stof en fournituren

Omdat de glitterstof in 1 richting rekbaar is wou ik de rek heel graag behouden en heb ik de jurk gevoerd met een punta di roma.

De glitterstof komt van Moens Modestoffen in Borgehout, ze hebben die in veel kleuren. Toen ik er vorige week was, hadden ze de bruine kleur niet, maar misschien hebben ze die ondertussen weer. Maar je zal er altijd een kleur naar je goesting liggen! Ik heb een stuk goud klaar liggen om er een chanelvestje van te maken! Dat gaat episch zijn!

De Punta di Roma, kocht ik op het stoffencircus vorig jaar in de lente op de groenplaats. Ik heb dus geen idee van welke winkel het was. Maar het is er echt goei! Soit, ik kocht ze om een Nettie mee te maken, maar dat is dus duidelijk mislukt.

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Door de 2 stoffen te combineren is de glitterjurk echt lekker warm! Ik heb deze feestdagen geen trui onder mijn jas aan moeten doen. Heerlijk!

En doordat ‘m nu zo lekker warm is kan ik de jurk insturen voor het thema van deze maand bij Sew It Up, want mijn foto’s waren te laat klaar om mee te doen aan minder zwart meer glitter. Yeah!

Maar dus buiten mijn stoffen heb ik enkel garen gebruikt. Dat gebeurd niet vaak.

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Aanpassingen

Normaal gezien werk ik de mouwen en neklijn af met een bies, netjes zoals het patroon het zegt. Bij deze stof is dat niet ideaal. Dan heb je zo’n reep schurende pailletten (aka lovertjes voor de Nederlanders onder jullie) tegen je lijf. Nee! Dat moet voorkomen worden. Daarom heb ik de biezen gelaten voor wat ze zijn en ik heb alle mooi vast gestikt zodat er geen stikstel aan de buitenkant te zien is. Ik gebuikte zo ongeveer de ‘baglining’-methode (wegens gebrek aan een Nederlands woord) hiervoor. Uiteraard heb ik mijn mouw eens verkeerd vast gezet.  Ik heb ook op verschillende plaatsten doorgestikt, en uiteraard heb ik in dat proces mijn zijnaden verwisselend. En toen had ik dit:


Dus lostornen dan maar. Gelukkig heb ik in de jurk een grote zigzag steek gebruikt. Als je naald minder door de pailletten moet, is er minder kans dat een naald breekt. Al hebben toch 3 naalden de geest gegeven tijdens dit project.

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

En dan was er nog de punt van de naald die besloot vast te blijven zitten in mijn project. En ik had het pas door toen ik de jurk weer uit deed. Ik vond het al vreemd dat ondanks dat alle naden zo zorgvuldig ingepakt waren, dat er iets bleef schuren. Oeps

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Voor de opera liet ik bovenstaande foto’s aan een vriendin zien met de verhalen van de misbaksels erbij. Het enige dat zij al lachend kon uitbrengen was ‘en gij maakt daar dan foto’s van’, ik zie u ook graag hoor. Ik heb heerlijke vrienden!

Tip om te naaien met pailletten

  • Gebruik een nieuwe scherpe dunne naald.
  • Haal reserve naalden in huis
  • Naai traag en als het nodig is, zeker bv op naden, naai dan even met je handwiel zodat je echt traag kan gaan.
  • Neem een iets grotere steek, geen driegsteek maar bv 3 als je anders 2,5 gebruikt .
  • Bescherm je ogen! De naalden en pailletten zullen in het rond vliegen tijdens dit project. En denk niet dat een gewone bril voldoende is. Ook daar geraakt het achter.
  • Gebruik wonderclips om je patroondelen aan elkaar vast te zetten. Dat bespaart je heel wat gevloek.
  • Snij je patroondelen uit met een rolmes. Dit gaat veel sneller, en handiger dan met een schaar. Hou hiervoor best een reserve mesje. Ik kan me niet inbeelden dat dit erg goed is voor je rolmes.

Ook Sew it Up schreef een aantal tips over naaien met pailletten. Deze kan je hier lezen.

K3, glitterjurk, renfrew, renfrew jurk, renfrew dress, sewaholic, moens modestoffen, stoffencircus, naaien, jurk, glitter renfrew, glitterstof

Heb jij ook zelfgemaakte kledij gedragen tijdens de feestdagen? Ik zie graag een link verschijnen in de linkup of  bij de reacties. 

Als niet weet hoe je een link toe kan voegen. Ik heb het hier uitgeschreven (btw, de projecten pagina is enkel voor stashvember)

 


 

 

 

21 comments on “Een glitterjurk voor de opera en kerst”

  1. Het ziet er super feestelijk uit. En dat je enkel garen en stof hebt gebruikt vind ik zeker geen minpunt, de pailletjes doen hun werk des te meer.!

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)