Vandaag gaan we samen kussenslopen maken. Dat klinkt niet zo spannend maar kussen zijn leuk om een extra toets te geven aan je zetel, slaapkamer, bed, kot, zithoek,… Noem maar op. Kussens zijn zalig

DIY kussensloop, kussensloop naaien, naaien, hoes voor kussen, hoes voor kussens, handleiding, tutorial, DIY, A Bouquet of Buttons

Doe je mee?

De afmetingen die gebruikt worden zijn voor kussen van 40 op 40 cm. Als je kussen breder/smaller/hoger of lager zijn kan je de afmetingen gemakkelijk aanpassen.

Wat heb je nodig?

  • Stevige niet rekbare stof, bijvoorbeeld canvas of quiltkatoen
  • bijpassend garen
  • Stofschaar
  • Geodriehoek
  • Iets om te markeren
  • Standaard naaimachinenaalden
  • eventueel een kartelschaar: dit is een schaar met een gekarteld blad. Dit voorkomt het uitrafelen van de stof

Snap je iets niet? Neem dan een kijkje bij les 1, daarin worden de meeste van deze woorden uitgelegd.

Stof uitknippen

Je knipt de stof in een rechthoek van 43 cm op 100 cm. Het is belangrijk dat je dit juist uitknipt. Je meet 43 cm hoog op de zelfkant. Dan meet je in een hoek van 90 graden 100 cm af. Je meet terug 43 cm naar beneden en verbind de laatste lijn met elkaar. We knippen de stof op deze manier omdat de ‘recht van draad’ gelijk loopt met de zelfkant. Waarom is die recht van draad van belang? Wanneer je mee knipt met de recht van draad kan je stof niet rekken. Voor een kussen heeft de stof geen rek nodig. Wanneer je je de stof schuin uitknipt, dan kan de stof rekken. De stof heeft het meeste rek op 45 graden, dit heet biais. Om het gemakkelijk te maken wordt dit uitgesproken uit bjee.

Hoe bereken je de afmeting voor andere kussen?

  • Hoogte = de hoogte van het kussen (40) + naadwaarden boven en onder (1,5 x 2) = 43 cm
  • Lengte = lengte van het kussen x 2 ( 40 x 2) + overlap minimum 15cm + ruimte voor naden om te stikken 5 cm in totaal = 100 cm

DIY kussensloop, kussensloop naaien, naaien, hoes voor kussen, hoes voor kussens, handleiding, tutorial, DIY, A Bouquet of Buttons

Stof afwerken

Wanneer je een project maakt is het belangrijk om de stof randen die bloot blijven af te werken. Blote randen zijn randen waarvan je de kniplijn zichtbaar is wanneer het project afgewerkt is. Zichtbaar wilt niet noodzakelijk zeggen dat je ze aan de buitenkant ziet.

Bij dit project moeten de 2 lange zijden afgewerkt worden zodat de stof niet gaat rafelen. Dit kan je op 2 manieren doen:

1 Kartelschaar

Een kartelschaar is een schaar met een gekarteld blad. Dit voorkomt het uitrafelen van de stof.

Je neemt een kartelschaar en knip smal langs de rand. Hierdoor krijg je een gekartelde rand. Door de vorm die de rand nu heeft gaat de stof minder rafelen.

DIY kussensloop, kussensloop naaien, naaien, hoes voor kussen, hoes voor kussens, handleiding, tutorial, DIY, A Bouquet of Buttons

2 Zigzaggen

De tweede manier is je randen zigzaggen. Je stelt je naaimachine in op een zigzag steek. Je stelt de steeklengte en de steekbreedte in op de middelste waarde. Als je bv tot steeklengte 5 kan gaan kies je 2,5, net hetzelfde voor de steekbreedte. De steeklengte is hoe lang je steek is. Wanneer je stof onder naaimachine ligt is dit de afstand tussen de verschillende steken. De steekbreedte is de breedte van de zigzag zelf, deze wordt gemaakt doordat je naald naar links en rechts beweegt terwijl je naait.

DIY kussensloop, kussensloop naaien, naaien, hoes voor kussen, hoes voor kussens, handleiding, tutorial, DIY, A Bouquet of Buttons

Leg je stof onder de naaimachine. Zet de naald in de rechter beneden positie. Leg je stof er tegen. Nu weet je hoe ver de naald naar rechts komt. Op mijn naaimachine staat hier een streepje op de voet. De stof gaat dit streepje volgen net zoals in de vorige les uitgelegd is bij rechtdoor stikken.

DIY kussensloop, kussensloop naaien, naaien, hoes voor kussen, hoes voor kussens, handleiding, tutorial, DIY, A Bouquet of Buttons

Vergeet ook bij het zigzaggen niet af te hechten. 3 steken vooruit stikken, dan 3 steken achteruit, en weer naar voren. Anders kan dit stiksel loskomen.

DIY kussensloop, kussensloop naaien, naaien, hoes voor kussen, hoes voor kussens, handleiding, tutorial, DIY, A Bouquet of Buttons

Werk de beide lange zijden af met je favoriete methode

Korte zijden omstikken

De lange zijden zien er nu mooi uit. Het is tijd om de korte zijden om te stikken. Hiervoor neem je de geodriehoek en markeergerief in de aanslag.

Je tekent evenwijdig met de lange zijden 2 lijnen. De eerste lijn komt op 3 cm van de rand, de tweede tijd op 5 cm van de rand. Je trek beide lijnen over de volledige lengte.

Daarna neem je het strijkijzer. Je legt de rand van de stof tegen de lijn van 3 cm en strijkt de stof plat. Daarna neem je de nieuw gemaakte rand, de vouw, en strijk je tot tegen de tweede lijn.

Speld dit vast, dit doe je door de spelden dwars in de stof te steken. Zorg ervoor dat de kopjes van de naalden aan de buitenkant zitten. Je steek 1 naald om de 4 vingers.

Nu neem je de stof mee naar de naaimachine. Je stelt je naaimachine in op een recht steek met een steeklengte van 2,5 of 3. Voor de rest van het project hou je dezelfde instellingen.

Je legt de stof onder je naaimachine en plaats deze tegen de 15 mm lijn. Let goed op dat de naald van je naaimachine in de standaardpositie staat. Bij de meeste naaimachine is dit het midden, maar bij sommige is dit links. Zoek dit zeker op in je boekje als je niet zeker bent.

Als je het makkelijker vindt om op een lijn te stikken kan je ook op 15mm een lijn tekenen het zo onder je naaimachine steken.

 

Naai de plooi die je net vastgespeld hebt tot het einde. Heel belangrijk hierbij is dat je niet over de spelden stikt. Als je naald op de speld komt kan deze breken.

Vergeet ook hier niet af te hechten!

Nadat je dit gedaan hebt moet dit er zo uitzien.

buitenkant

binnenkant

Het kussen vormen

Je zou het niet zeggen, maar er is al bijna een kussen.

De volgende stap is markeren op welke plek de stof geplooid moet worden om de vorm te krijgen. Je legt de stof met de goed kant omhoog. De kant die aan de buitenkant moet zitten is dus zichtbaar voor jou.

Je plooit de stof in de lengte dubbel en maak hier een markering. Dit kan je doen door een streepje te tekenen of een speld te steken. Nadat je het midden gemarkeerd hebt meet je ook 20 cm links en rechts van het midden af. Markeer dit

Plooi de stof terug open

Plooi nu de de korte linker rand naar rechts tot je aan de eerste markering komt. Je gaat merken dat de rand verder komt dan het midden. Dit is de bedoeling. Hierdoor wordt de flap gemaakt die ervoor zorgt dat je kussen niet ongewenst kan komen piepen.

Doe hetzelfde maar dan van rechts naar links

 

Steek om de 4 vingers een speld met de kop naar buiten toe. Daarna is het tijd om achter de naaimachine te kruipen.

Stik de open rand dicht door op 15mm te stikken. Doe dit aan beide kanten. Vergeet niet om af te hechten.

 

Je kussen zou er nu zo uit moeten zien:

Nu moet je het enkel omdraaien, op strijk, een kussen erin steken et voila, je zelfgemaakt kussen is klaar!!!!

Klaar!!!!! Jippie!

Als je de smaak te pakken hebt kan je er nog een paar maken!

 

2 comments on “Zelf een kussensloop maken voor elk formaat #DIY”

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)