Vandaag krijgen jullie nog een maaksel uit 2015. 2015 is het jaar dat een grote droom van mij in vervulling is gegaan. We hebben toen bijna een maand in Zuid-Afrika gespendeerd. Ik wou daar als zo lang als ik mij kan herinneren naartoe. En toen was het eindelijk zo ver! Na er 2 keer bijna te zijn geraakt, een jaar werken dat en een buitenlandse stage die niet door zijn gegaan, is het eindelijk gelukt! Toen we bijna vertrokken kwam ik erachter dat ik eigenlijk geen pyjama meer had die afgestemd was op het weer. Ik ben dan maar snel achter mijn naaimachine gekropen.

margot pyjama, great british sewing bee

Patroon

 

Voor de patronen heb ik 2 boeken gebruikt.

Het topje komt uit Naai je complete garderobe op maat. Dat is de vertaling van het tweede boek van de the Great British Sewing Bee. Dit is het project ‘eenvoudig shirt’ en het is ook echt super eenvoudig! Het zijn 2 patroondelen met aangeknipte mouwen. Het is een wijd model dus  geen gefoefel met nepen. Ik heb de variatie met wijde neklijn gebruikt.

De pyjama broek ik de Margot uit het boek Love at first stitch van Tilly and the Buttons. Ik was op zoek naar een snel en gemakkelijk patroon. En dat vond ik daar. Al moet ik zeggen dat ik niet zo’n grote fan ben van dit patroon want er staat een fout in. En zeker voor het eerste project uit een beginners boek vind ik dat een misser. De patronen zijn inclusief naadwaarde, maar de band die je om moet slaan voor een elastiek in de steken is een stuk kleiner dan het zou moeten zijn. De band is aangeknipt dus je moet ‘m gewoon naar binnen strijken, en het was zeker 5 cm verschil ik mijn maat. Ik heb dan ook een grote poep, maar toch, ik was teleurgesteld.

Stof en fournituren

Het topje is gemaakt van een bedovertrek dat ik eens meenam uit het het solden hoekje van de ikea. Ik wou er een eerst een jurk uit maken maar bij nader inzien vond ik het beter passen bij een pyjama. De naad op de rug is de naad van de kussensloop. Ik wou zo veel als mogelijk stof sparen omdat ik het toch wel echt een leuk stofje vind! Wie weet maak ik uit de rest ooit wel eens een jurk of rok. Wie weet. Ik werkte de halslijn, mouwen en zoom af met vlinder biais, want dat ziet er vrolijk uit. Alleen heb ik geen idee meer van waar deze komt. Ik heb er eens een rol van gekocht omdat ik het wou gebruiken voor een petticoat. Maar die is nooit gemaakt.

De broek is wederom een ikea stofje, ik gebruik het ongebleekt katoen van de Ikea voor proefversies van mijn projecten te maken. Soms eh, ik doe dat niet altijd. Omdat ik geen juiste stof had voor bij het topje heb ik het ongebleekte katoen geverfd met dylon wasmachine verf. De kleur die ik gebruikt heb ik burlesque red.  En ik moet zeggen, die blijft goed zitten! Nu bijna 2 jaar later gebruik ik de pyjama nog steeds en de broek ziet er nog goed uit!

 

Aanpassingen

Aan het topje heb ik niets veranderd. De broek heb ik een beetje langer gemaakt. Met mijn 1m76 is dat een standaard procedure voor mij. Lang zijn heeft voordelen, ik moet nooit aan iemand vragen om iets voor mij uit het bovenste schab in de winkel te halen, het nadeel is wel dat ik daardoor te groot ben om Disney prinses te worden. Elk nadeel heb ze voordeel.

In de omschrijving staat bij de broek dat er een elastiek in moet stikken. Ik heb enkel een lintje gebruikt om de broek vast te kunnen strikken. Ik had op dat moment niet de juiste elastiek liggen thuis. Met enkel een lintje lukt het ook. Dit heb ik ook gemaakt uit de biais die ik voor het topje gebruikt heb. Dan past het mooi samen.

Volgende keer anders

  • Ik zal het stuk dat omgeslagen moet worden bij de pyjamabroek aanpassen zodat het wel mooi aansluit.

Zo dag 3 zit erop! Tot morgen

3/40

Hier vind je al mijn berichten van 40 dagen bloggen

 

 

 

4 comments on “Zuid Afrikaanse dromen”

  1. die ziet er supercomfortabel uit! Omdat ik in de winkel niet gemakkelijk mijn gading vind wat pyama’s betreft, was ik al lang van plan om er ook gewoon eens zelf één te maken. Bij deze ben ik op het juiste spoort gezet!

Bedankt voor je reactie! Ik vind het super leuk om ze te lezen :)